Τα διπλωματικά μέτωπα που περνούν στον Τσίπρα μετά την παραίτηση Κοτζιά

Τα διπλωματικά μέτωπα που περνούν στον Τσίπρα μετά την παραίτηση Κοτζιά

Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας που ο πρωθυπουργός φαίνεται να θέτει πλέον ως πρώτη προτεραιότητα

Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας φαίνεται πως ρίχνει τώρα το βάρος η κυβέρνηση και αυτό φαίνεται και από την απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Στην πρώτη δήλωση μετά τη αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε πως ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς το εσωτερικό και την «κυβέρνησή του», ότι δεν θα ανεχτεί «από δω και στο εξής καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, έστειλε μήνυμα προς τα Σκόπια λέγοντας ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών με πρώτη του προτεραιότητα την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ενώ προειδοποίησε την ΠΓΔΜ ότι αυτή είναι η τελευταία της ευκαιρία για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση συμπίπτει με την επιβράδυνση των διαδικασιών εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στη γείτονα. Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση που αποτελεί προαπαιτούμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, πήρε αναβολή στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, για να συνεχιστεί αύριο Παρασκευή. Η κυβέρνηση Ζάεφ ελπίζει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών. Το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE απέσυρε τους βουλευτές του από το κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρξουν διαρροές και πιθανότητα να συνταχθούν με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ακόμη μια προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού φαίνεται πως είναι και η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία, με τις επαφές που θα γίνουν σε διμερές επίπεδο το ερχόμενο διάστημα. Το περασμένο καλοκαίρι οι ελληνορωσικές σχέσεις οδηγήθηκαν σε κρίση καθώς Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν με την υποψία εμπλοκής σε προσπάθειες υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακόμη ένα μέτωπο που δείχνει ότι θα απαιτήσει την προσοχή του πρωθυπουργού και – πλέον – υπουργού Εξωτερικών είναι η κατάσταση στο Αιγαίο με την Τουρκία και την κυπριακή ΑΟΖ. Μετά την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να βγάλει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ και τα μηνύματα Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες για γεωτρήσεις φαίνεται πως θα υπάρξουν νέες εξελίξεις στο μέτωπο αυτό.