Αυτή τη στιγμή είμαστε στα προ εποχής κρίσης επίπεδα για την παιδική φτώχεια»
«Ήδη αυτή τη στιγμή, μετά βεβαιότητος, είμαστε στα προ εποχής κρίσης επίπεδα για την παιδική φτώχεια και αυτό θα αποδειχθεί περίτρανα, όταν θα βγουν του χρόνου τα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2018, όπου θα φανεί μια τεράστια πτώση και στη φτώχεια και στην παιδική φτώχεια, με νούμερα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Κληθείσα να σχολιάσει τα στοιχεία για την παιδική φτώχεια και τη φτώχεια, που δημοσίευσαν αντίστοιχα ο ΟΟΣΑ και η Eurostat, η κ. Φωτίου υπενθύμισε: «Η χώρα μας τις εποχές της ευμάρειας εξακολουθούσε να είναι από τις πρώτες στην παιδική φτώχεια και γενικά στη φτώχεια. Η παιδική φτώχεια το 2008 ήταν εξαιρετικά υψηλά, στο 23%, δηλαδή πριν αρχίσει η κρίση ήταν πάρα πολύ ψηλό το ποσοστό εκείνη την εποχή και στο 28,1% ήταν η φτώχεια, σύμφωνα με την αντίστοιχη έκθεση της Eurostat [...] Το 2008 το κατώφλι της φτώχειας στην Ελλάδα ήταν ετήσιο εισόδημα 6.480 ευρώ και αυτό το κατώφλι το 2016 έφτασε τις 4.500 ευρώ --γι' αυτό λέμε ότι φτωχοποιήθηκαν οι μεσαίες τάξεις».
Στο πλαίσιο αυτό, η αν. υπουργός εξήγησε ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το 2015 παρέλαβε με βάση τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ, την παιδική φτώχεια στο 26,5% και μέσα σε δύο χρόνια -με τα εισοδήματα του 2015 και του 2016- το ποσοστό μειώθηκε κατά δύο μονάδες «στο 24,5% μέσα σε δύο χρόνια». «Όταν βλέπετε στοιχεία του 2017 τα εισοδήματα είναι του 2016. Τα δύο εκείνα χρόνια κάναμε τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και δώσαμε μέσα σε 3 χρόνια συνολικά 1,6 δισ.ευρώ σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής ασφυξίας, όταν μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ για τη φτώχεια», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι οι πρόσφατες εκθέσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις δράσεις, που υλοποιήθκαν το 2017 και συγκεκριμένα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης «το οποίο επίσης ρίχνει την παιδική φτώχεια και την φτώχεια γενικότερα και επίσης δεν έχουν υπολογιστεί και όλες οι δράσεις που έχουμε κάνει το 2017 και 2018».
«Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο είχαν ψηλά την παιδική φτώχεια και τη φτώχεια και στις εποχές της ευμάρειας, αλλά δεν δώσανε ούτε ένα ευρώ όταν οι άνθρωποι βρέθηκαν σε πολύ μεγάλη εξαθλίωση και κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δύο χρόνια να ρίξει κατά δύο μονάδες την παιδική φτώχεια και κατά μία μονάδα τη φτώχεια γενικά», είπε και απαντώντας στην κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε: «Χωρίς την τηλεοπτική και επικοινωνιακή υπεροπλία, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε σήμερα να ανοίξει το στάμα της με αυτά που έχει κάνει [...] Αιδώς Αργείοι. Ο τελευταίος που πρέπει να μιλάει για την παιδική φτώχεια είναι η Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι του παιδιού, να σταματήσουν».
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις υποστήριξης του παιδιού και των οικογενειών η αν. υπουργός σημείωσε ότι «τα οικογενειακά επιδόματα, τα παραλάβαμε στα 650 εκατ. τα οποία δίνονταν σε 700.000 οικογένειες και μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν οι οικογένειες που το παίρνουν σε 900.000 και τα ποσά έφτασαν στο 1 δισ. [...] δίνουμε 152.000 ζεστά γεύματα κάθε μέρα για το παιδί [...] για τους βρεφονηπιακούς παραλάβαμε 79.000 vouchers και τα φτάσαμε στα 227.000 μέσα σε τρία χρόνια [...] τα συνολικά χρήματα που δίνονταν για το παιδί ήταν 800 εκατ. [...] το παραλάβαμε εκεί και το φτάσαμε στο 1,3 δισ., δηλαδή 500 εκατ. παραπάνω, μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας».
«Δόθηκαν διευκρινίσεις και λύθηκαν παρεξηγήσεις στο υπουργικό συμβούλιο»
Ερωτηθείσα σχετικά με όσα διημείφθησαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο η κ. Φωτίου ανέφερε: «Ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον υπουργικό συμβούλιο και δύσκολο, δύσκολη συζήτηση όπου όμως πολλές διευκρινίσεις δόθηκαν και λύθηκαν παρεξηγήσεις. Αυτό κάνει ο διάλογος. Άσχετα από την ένταση του διαλόγου αυτό που γίνεται στο τέλος της μέρας κατανοητό είναι ότι μόνο με διάλογο, ακόμη και με τους πιο δύσκολους διαλόγους, λύνονται τα προβλήματα. Όλοι οι υπουργοί συνέβαλαν σε αυτόν τον διάλογο, μίλησαν πάρα πολλοί υπουργοί και για τα δύσκολα και για τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας και για το τι έχει το κάθε υπουργείο να κάνει».
«Αίσθησή μου είναι ότι κοινή συνισταμένη όλων μας, όταν φεύγαμε, ήταν ότι πρώτον το έργο της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί με τη συμπλήρωση της τετραετίας, τον Οκτώβριο του 2019. Η δεύτερη πολύ καλή είδηση για εμάς ήταν, όπως μας ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο πρωθυπουργός, ότι υποβάλαμε προϋπολογισμό της χώρας στα ευρωπαϊκά όργανα, όπως κάνει κάθε ευρωπαϊκή χώρα, για πρώτη φορά μετά από το 2012, χωρίς σε αυτόν τον προϋπολογισμό να περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων. Αυτό είναι μία τεράστια είδηση, που όλους εμάς μας δίνει θάρρος, ότι μέχρι στιγμής προχωράμε έναν δύσκολο δρόμο, αλλά κερδίζουμε, ανακτάμε βαθμούς ανεξαρτησίας και αυτονομίας σαν χώρας. Επίσης, ότι νομοθετούμε από 1ης Νοεμβρίου, δόθηκε εντολή στα υπουργεία με ημερομηνίες και προχωρούμε όλες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που σημαίνει ότι το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που είχαν αμφιβολίες αν θα τα υλοποιήσουμε τα μέτρα, θα δούνε σε λιγότερο από έναν μήνα, σχεδόν κάθε εβδομάδα στη Βουλή να νομοθετούνται τα μέτρα και θα δούμε τώρα αν όσα λέει η αντιπολίτευση τα εννοεί, αν θα ψηφίσει αυτά τα μέτρα ανακούφισης των συμπολιτών μας, που επλήγησαν από την κρίση».