Υπάρχει περιθώριο και να μην μειωθούν οι συντάξεις και να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Μήνυμα ενότητας και κατά των... φυγόκεντρων τάσεων έστειλε ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς της κυβέρνησης κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι τώρα είναι ώρα η κυβέρνηση να μείνει ενωμένη καθώς είναι η ώρα να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον «βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
«Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Τόσο κατά την έναρξη όσο και στο κλείσιμο της ομιλίας του κάλεσε τους υπουργούς να μην προκαλέσουν ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το Σκοπιανό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, κατέληξε στην εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας.
«Κατανοώ ότι το θέμα της πΓΔΜ δημιουργεί διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης» τόνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και υπογράμμισε: «Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης».
Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τη δέσμευση «ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση, δήθεν με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με αληθινή αιτία την επιχείρηση ανατροπής της προσπάθειάς μας να ανορθώσουμε την οικονομία, να στηρίξουμε την κοινωνία και να επιταχύνουμε της διαδικασίες της κάθαρσης».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τόνισε: «Διατηρώ την άποψη μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης». Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Καμμένο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά και του υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έγινε μία ανοικτή συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς αντεγκλήσεις, ενώ επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Σε ό, τι αφορά το ταξίδι του Π. Καμμένου στην Μόσχα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι θα γίνει στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων του.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία . Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:
• Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.
• Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.
Εξέφρασε δε στο πλαίσιο αυτό, την εκτίμηση ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.