«Ακουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα, δεν είναι οι βάσεις του θανάτου»
Για τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ και το plan B μίλησε ο Πάνος Καμμένος. «Το τι έχει γραφεί είναι απίστευτο πραγματικά. Ήταν ένα πολύ πετυχημένο ταξίδι, όχι για μένα για την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την χώρα ως το κέντρο σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θέλω να σας πω ότι αυτά που εξασφαλίσαμε στις ΗΠΑ είναι σημαντικά για την άμυνα της χώρας. Έχουν σχέση με την αμερικανική βοήθεια και για τα τρία όπλα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ελλάδα πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής», είπε ο υπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην ΕΡΤ.
Ο υπουργός Άμυνας είπε ακόμα «Με τον πρωθυπουργό πάντα συννενοούμαστε. Επι 3,5 χρόνια μια κυβέρνηση δυο κομμάτων από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους βρεθήκαμε με 3 κοινούς στόχους. Την έξοδο από τα μνημόνια, την πάταξη της διαφθοράς και την ανάπτυξη της χώρας».
Και συνέχισε: «Ακουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι οι βάσεις του θανάτου. Η χώρα μας είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Όλες οι χώρες της συμμαχίας, έχουν γραφείο σε κάθε μονάδα. Για ποιες βάσεις μιλήσαμε; Για την Λάρισα. Ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ».
Όπως είπε ο Πάνος Καμμένος: «Θα προτιμούσαμε να πήγαιναν στην Σμύρνη; Υπάρχει διευκόλυνση που προβλέπεται από την συμμετοχή μας στην συμμαχία. Για τον Βόλο ζητήθηκε είπε να προσγειώνονται τα ελικόπτερα. Το να αφήσουν 360 οικογένειες και κάτι στην κοινωνία του Βόλου, αυτό μας κάνει κακό; Θα προτιμούσατε να είναι στην Κωνσταντινούπολη;»
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην Αλεξανδρούπολη και είπε ότι τίποτα καινούριο δεν γίνεται. «Εγώ, είπε ζήτησα καινούρια βάση στην Κάρπαθο. Νομίζετε ο υπουργός Αμυνας κάθεται σε αυτό το γραφείο σχεδιάζει πολιτικά σχέδια και τα αποφασίζει μόνος του»;
Για το plan B είπε ότι: «Στην συμφωνία των πρεσπών ουδέποτε συμφωνήσαμε. Από την Ελλάδα προτάθηκε η συμφωνία. Είναι η επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης και εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή δεν θα συμπράξουμε.
Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφού λύσαμε τα θέματα του Άμυνας είχα υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η συζήτηση έγινε ενώπιον πολλών. Εκεί ξεκαθάρισα ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει η συμφωνία τω Πρεσπών αλλά εγώ δεν πρόκειται να την ψηφίσω στην Βουλή. Για να μην βρεθούμε σε αδιέξοδο, η συμφωνία μας δικαιώνει γιατί το 90% των γειτόνων μας δεν θα το αποδεχθούν. Ήταν άποψη του κυβερνητικού εταίρου το plan b. Ήταν υποχρέωσή μου να γίνει εναλλακτική πρόταση. Την γνωρίζει ο πρωθυπουργός αλλά δεν την εγκρίνει ως κυβερνητική πολιτική».
Όπως σημείωσε η απάντηση που πήρε από τις ΗΠΑ ήταν ότι εκείνοι επιμένουν στη συμφωνία των Πρεσπών.