Σήμερα για παράδειγμα παρείχαμε στην Ελλάδα 24,1 εκατ. ευρώ στον Διεθνή Οργανισμό για την Μετανάστευση, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος
Περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για τη διαχείριση της μετανάστευσης, της ανθρωπιστικής κατάστασης και των εξωτερικών συνόρων για την περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα σε συνέντευξή του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Χαρακτηρίζοντας την βοήθεια αυτή σημαντική, ο Έλληνας Επίτροπος, σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο η Επιτροπή βοηθά τη χώρα να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μεταναστευτικές ροές.
Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση για το ποσό που έχει διατεθεί στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό, ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στην διάθεση της Ελλάδας σημαντική οικονομική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης οικονομικής έκτακτης ενίσχυσης, προς ενίσχυση των προσπαθειών των ελληνικών αρχών να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τις μεταναστευτικές ροές και να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές προκλήσεις. Σήμερα για παράδειγμα παρείχαμε στην Ελλάδα 24,1 εκατομμύρια ευρώ στον Διεθνή Οργανισμό για την Μετανάστευση για να υποστηρίξουμε την διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, για να διασφαλίσουμε ότι παιδιά μετανάστες θα μεταφερθούν άμεσα σε ασφαλές περιβάλλον και θα τους παρέχεται εκπαίδευση. Συνολικά η Ελλάδα έχει στην διάθεσή της πάνω από 1,6 δισ. ευρώ για την διαχείριση της μετανάστευσης, της ανθρωπιστικής κατάστασης και των εξωτερικών συνόρων για το διάστημα 2014-2020».
«Άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη Μόρια»
Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάσταση στη Μόρια, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε: «Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως τονίσει την κακή κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά και έχει τονίσει την άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Όπως πολλές φορές έχω τονίσει, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην διάθεση της χώρας δεν έχει ούτε πρόκειται να εκλείψει, το αντίθετο. Είμαστε σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για να διορθωθεί η κατάσταση και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης. Βρέθηκα στην Ελλάδα ξανά δύο εβδομάδες πριν για να συζητήσω με τις ελληνικές αρχές το θέμα της διαχείρισης της μετανάστευσης. Συναντήθηκα τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τους συναρμόδιους για το μεταναστευτικό Υπουργούς.
Οι ελληνικές αρχές με διαβεβαίωσαν ότι θα επιταχυνθεί η μεταφορά περισσότερων από 3000 μεταναστών στους οποίους έχει γίνει άρση τoυ γεωγραφικού περιορισμού. Άλλωστε, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, πάνω από 32,000 αιτούντες και πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα είτε με τη βοήθεια την Ύπατης Αρμοστείας και Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης είτε με άλλα μέσα. Αυτό που ωστόσο είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να συμβεί άμεσα είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι επιστροφές στην Τουρκία εφαρμόζοντας πλήρως την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Η Επιτροπή κάνει κάθε τι δυνατό από την πλευρά της για να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν τη γενική ευθύνη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την την παρέμβαση της OLAF, απάντησε: «Η Επιτροπή έχει πολύ συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το πώς πρέπει να διαχειρίζονται τα κονδύλια της ΕΕ ενώ διαθέτει επιπλέον ένα ιδιαίτερα αυστηρό και εξονυχιστικό σύστημα παρακολούθησης για να πιστοποιεί ότι τα σχετικά κονδύλια διατίθενται κατά τον σωστό τρόπο. Η Επιτροπή διεξάγει τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης για να διασφαλίζει την σωστή εφαρμογή των projects. Η OLAF είναι ο μόνος φορέας της ΕΕ που έχει εντολή να διερευνά καταγγελίες ή περιπτώσεις διαφθοράς που αφορούν στα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Εφόσον η έρευνα της OLAF βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε κάτι περισσότερο. Δεν γνωρίζουμε, ούτε και πρέπει να γνωρίζουμε την πορεία της ανεξάρτητης αυτής έρευνας».