Εάν το κόμμα μείνει με λιγότερους από 5 βουλευτές, οι βουλευτές που της απομένουν θεωρούνται ανεξάρτητοι και η Ένωση Κεντρώων χάνει δικαιώματα εκπροσώπησής της
Για σχέδιο αποστασίας που εξυφαίνεται σε βάρος της Ένωσης Κεντρώων έκανε λόγο ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του τ/σ ΑΝΤ1, με αφορμή τη δήλωση του βουλευτή Αριστείδη Φωκά ότι πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατήγγειλε «σχέδιο ανωμαλίας», το οποίο, όπως είπε, είναι σε εξέλιξη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα κάνει το παν για να κρατηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα. «Αφήνω την Ένωση Κεντρώων στα χέρια του λαού και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης που της έδωσε 7%».
Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, η Ένωση Κεντρώων είναι «το μόνο κόμμα που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις κάποια αντοχή» και σε αυτό απέδωσε το ότι «άρχισε να φεύγει ένας-ένας» διότι, όπως είπε, πιστεύει ότι είναι κύμα αποστασίας, τονίζοντας: «Εγώ δεν έβαλα ανθρώπους με ιστορία».
Ερωτηθείς γιατί συμβαίνει αυτό, ο κ. Λεβέντης απάντησε ότι «ο χώρος του Κέντρου είναι η πολύφερνη νύφη».
Η διάσταση απόψεων στην ΚΟ
Νωρίτερα σήμερα είχε συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, κατά την οποία υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των βουλευτών. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης:
«Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Κεντρώων παρουσιάστηκαν διαφορές απόψεων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έδωσε σε όλες τις πλευρές περιθώριο προσέγγισης και λογικής. Άσχετα από την στάση που θα τηρήσει έκαστος, η Ένωση Κεντρώων δεν κινδυνεύει, ο λαός να είναι ήσυχος, σύντομα τη λύση θα τη δώσουν οι εκλογές και θα πρόκειται για μια μεγάλη νέα νίκη της Ένωσης Κεντρώων».
Τι θα γίνει αν το κόμμα απομείνει με τέσσερις βουλευτές
Στην περίπτωση που ο Αριστείδης Φωκάς κάνει πράξη τη δήλωσή του και ανεξαρτητοποιηθεί, η Ένωση Κεντρώων θα μείνει με πέντε βουλευτές, τους κ.κ. Βασίλη Λεβέντη, Μάριο Γεωργιάδη, Δημήτρη Καβαδέλλα, Αναστάσιο Μεγαλομύστακα και Ιωάννη Σαρίδη.
Ωστόσο,, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα προηγούμενα 24ωρα, «εύθραυστη» χαρακτηριζόταν και η σχέση του Ιωάννη Σαρίδη με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με όχι απίθανο πλέον το ενδεχόμενο η Ένωση Κεντρώων να μείνει με τέσσερις βουλευτές. Να πέσει δηλαδή κάτω από το φράγμα των πέντε βουλευτών, το όριο που ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει για να νοείται Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος που έχει εκλεγεί στις εθνικές εκλογές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής:
1. Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται σε δέκα (10)
2. O κατά την προηγούμενη παράγραφο ελάχιστος αριθμός Bουλευτών για τη συγκρότηση Kοινοβουλευτικής Ομάδας περιορίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Bουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον τρία τοις εκατό (3%) τoυ συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων ολόκληρης της επικράτειας.
Συνεπώς, εάν η Ένωση Κεντρώων μείνει με λιγότερους από 5 βουλευτές, οι βουλευτές που της απομένουν θεωρούνται ανεξάρτητοι και η Ένωση Κεντρώων χάνει δικαιώματα εκπροσώπησής της ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως για παράδειγμα στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών.