Μητσοτάκης: Εμβληματική η μεταφορά των πόρων του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

Μητσοτάκης: Εμβληματική η μεταφορά των πόρων του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

Ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτηση την πρόταση του κόμματός του με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Την πρόταση της ΝΔ για απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, την οποία χαρακτήρισε «εμβληματική», συζήτησε σήμερα με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με το Δ.Σ της ΚΕΔΕ.

Τόσο κατά την αρχική τοποθέτησή του, όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το περίγραμμα της μεταρρύθμισης που εξήγγειλε και πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη της ΝΔ και της ΚΕΔΕ, με στόχο την βέλτιστη εξειδίκευση της πρότασής της. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ που πήραν τον λόγο, τάχθηκαν στην πλειοψηφία τους υπέρ της προτεινόμενης αλλαγής, ενώ ο προσκείμενος στη ΝΔ πρόεδρος της Γιώργος Πατούλης σημείωσε, ότι πρόκειται για μία θετική βάση, από την οποία μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της ΝΔ και των Δήμων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι «πιστεύουμε σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία στηρίζεται στη βαθιά μου πεποίθηση, ότι το αποκεντρωμένο κράτος λειτουργεί καλύτερα από το συγκεντρωτικό κράτος». Πρόσθεσε ότι «θέλουμε πάνω απ’ όλα να βοηθήσουμε την αυτοδιοίκηση, να βοηθήσει τον εαυτό της», ενώ αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ έκανε λόγο για «μία τομή η οποία πιστεύω, ότι κάνει πράξη ένα χρόνιο αίτημα της αυτοδιοίκησης: Να μπορεί να διαχειρίζεται η ίδια τα του οίκου της, έχοντας τη δυνατότητα να μπορεί η ίδια να καθορίζει, να επιβάλλει και στη συνέχεια να διαθέτει φόρους, τους οποίους θα μπορεί η ίδια να εισπράττει». Έθεσε δε ως χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της το 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι μια τέτοια πρωτοβουλία ενδυναμώνει την αυτονομία, την ανταποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία» και τόνισε ότι «ο πολίτης μπορεί να αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα, πού πηγαίνουν τα χρήματα, τα οποία ο ίδιος πληρώνει και ο αιρετός βέβαια, λογοδοτεί και για τα έσοδα, αλλά και για τις δαπάνες». Χαρακτήρισε δε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση «εμβληματική στο πλαίσιο της αποκέντρωσης, της μεταφοράς πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, πήρε τον λόγο και ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος απαντώντας στις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως όχι μόνο δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά με βάση άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος γίνεται πράξη η συνταγματική επιταγή για αποκέντρωση. Πρόσθεσε δε, πως όλα όσα αναφέρονται για τον τρόπο είσπραξης και το εύρος της επιβάρυνσης, είναι τεχνικά ζητήματα, για τα οποία μπορούν να εξευρεθούν λύσεις.