Μόνιμο προσωπικό στους τομείς που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
Στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους τομείς που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό news 24/7.
Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η επαναφορά του κανόνα 1 προς 1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), που θα εφαρμοστεί από το 2019 «μας δίνει τη δυνατότητα και μας ξεκλειδώνει τις δυνατότητες για να προχωρήσουμε σε αυτές τις στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας» διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως «δεν πρόκειται ποτέ να υπερβούμε αυτές τις δημοσιονομικές δυνατότητες».
Για τους συμβασιούχους είπε ότι «είναι ένα σοβαρό θέμα που δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη του» προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων, το οποίο, δυστυχώς, δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις προηγούμενες δεκαετίες».
«Επιδιώκουμε» τόνισε «να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης σε διάφορες κατηγορίες συμβασιούχων, γιατί και αυτό έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μιλάμε για συμβασιούχους διαφορετικών ταχυτήτων, με διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες».
Απαντώντας στην αντιπολίτευση στα περί μεγάλης αύξησης των συμβασιούχων, ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά περίπου 2.500, καθώς αυτοί που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν 49.448, ενώ σήμερα σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του Ιουλίου του 2018 ήταν 47.179.
Έκανε ακόμα λόγο για «πολυδαίδαλο σύστημα» που δημιούργησαν ο ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ «με το ιδιότυπο αυτό καθεστώς των συμβασιούχων, που δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έπρεπε να έρθει η δική μας κυβέρνηση για να βάλει μία τάξη και να προσπαθήσει, στον βαθμό του εφικτού να επιλύσει αυτό το πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος, τέλος, στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, υπογράμμισε ότι «όποιος μιλά για επαναφορά του κανόνα 1 προς 5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) είτε δεν έχει καμία εικόνα για την πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη δημόσια διοίκηση σε όλα τα επίπεδα είτε συνειδητά επιλέγει να θέσει αυτό το ζήτημα για να μεταφέρει καίριες λειτουργίες του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα πρέπει να το πει ξεκάθαρα».