Το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Χθες βράδυ παρουσίασε την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας όπου σήμερα θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη τύπου θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι.

Χθες το βράδυ, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις και  ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για παροχές. «Δεν ήρθα να μοιράσω παροχές, αλλά να μοιραστώ μαζί σας το όραμα για την Ελλάδα της νέας εποχής» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι δεσμεύσεις αυτές είναι το ελάχιστο δυνατό μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεγάλο πακέτο ελαφρύνσεων με αιχμή τον ΕΝΦΙΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές, τους φορολογικούς συντελεστές και τον ΦΠΑ. Για τον ΕΝΦΙΑ είπε πως μέχρι το τέλος του έτους γίνεται νόμος η σταδιακή μείωση του για τα επόμενα χρόνια, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, μίλησε μεταξύ άλλων για μείωση από 1/1/19 για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Για τον ΦΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε αλλαγή των συντελεστών του από 1/1/21 με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.