Οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι είναι καλό για τη χώρα τους, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ
Πεπεισμένος ότι η ελληνική Βουλή θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, μόλις αυτή περάσει τη διαδικασία δημοψηφίσματος και κύρωσης στα Σκόπια, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια δηλώσεων, με αφορμή την επίσκεψη του Αυστριακού καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε πως μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ (έγκριση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση), το ελληνικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας.
Επιπλέον εξέφρασε την εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
«Έχω λόγους να το πιστεύω αυτό, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα θεωρούν ότι αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, για την περιοχή και για την ΕΕ», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παράλληλα, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η Αυστρία έπαιξε τον δικό της ρόλο στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος, καθώς η Βιέννη φιλοξένησε σημαντικές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Στη Βιέννη γράφτηκε ιστορία», σημείωσε ο Ζάεφ και υπογράμμισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει την πόρτα για την πλήρη ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την ευχή ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου και θα ψηφίσουν υπέρ της λύσης του θέματος της ονομασίας και υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Επισήμανε δε ότι η τελική απόφαση ανήκει ασφαλώς στους πολίτες της ΠΓΔΜ, πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ίδιος, ως φίλος της χώρας, πιστεύει ότι θα ήταν πολύ θετικό αν στο δημοψήφισμα υπάρξει υψηλή συμμετοχή και θετική έκβαση.
Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Επίσης, χαιρέτισε την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος και τόνισε ότι η επίλυση του θέματος αυτού δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες για τη διαμόρφωση μίας νέας δυναμικής για την ΠΓΔΜ αλλά και για όλη την περιοχή.