«Η πραγματικότητα για τη ΝΔ είναι οδυνηρή»
Για μια μνημονιακή «πληγή» που κλείνει, έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ,Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» για το νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στη Βουλή για την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών της χώρας με τηλεοπτικό σήμα, και το οποίο (σ.σ. σχέδιο νόμου) αφορά την κάλυψη του βασικού δικαιώματος όλων των πολιτών στην πρόσβαση λήψης τηλεοπτικού σήματος, όπως τόνισε.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πάνω από 400.000 νοικοκυριά αποκτούν δωρεάν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα, πρόσθεσε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου που άφησε απέξω πολίτες στερώντας τους την τηλεοπτική κάλυψη, λέγοντας ότι για την Πολιτεία δεν υπάρχουν «business plans», αλλά θεμελιώδεις υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες και την κάλυψη του βασικού τους δικαιώματος απέναντι σε όσους τους είχαν αφήσει στο «μαύρο».
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και γενικότερα τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση μεταμνημονιακά, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν στα ζητήματα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων και αύξησης του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους. «Αυτό δεν είναι κάτι θετικό;» απηύθυνε το ερώτημα ο Ν. Παππάς. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντά στις ύβρεις και τις επιθέσεις με την καθαρότητα του πολιτικού της λόγου, καλώντας τους αντιπάλους της να τοποθετούνται επί συγκεκριμένων ζητημάτων και όχι να παρεκτρέπουν τη συζήτηση με ψεύδη και ύβρεις.
Υποστήριξε ότι υπήρξαν πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν ακόμα και μέσα στα μνημονιακά πλαίσια, κάνοντας αναφορά στις 18 νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις οποίες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων και το πέρασμα σε μια φάση κανονικότητας δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες άσκησης πολιτικής» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, και «το πακέτο στη ΔΕΘ θα εκπλήξει θετικά πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς θα είναι η αποτύπωση της επίμονης διαδικασίας ανάκαμψης της οικονομίας».
Αναφερόμενος στην επικείμενη ΔΕΘ, σημείωσε ότι θα παραστεί ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο ίσως, εδώ και δύο δεκαετίες, υψηλού επιπέδου γεγονός για τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ο Ν. Παππάς είπε ότι το υπουργείο ΨΗΠΤΕ έμπρακτα στηρίζει τη ΔΕΘ με ξεχωριστό περίπτερο το οποίο θα περιλαμβάνει 120 νεοφυείς επιχειρήσεις, δύο εργαστήρια ρομποτικής και πολλές άλλες εντυπωσιακά τεχνολογικές δομές.
Απαντώντας για το πλαίσιο στο οποίο κινείται η πολιτική συζήτηση τον τελευταίο καιρό, επισήμανε ότι είναι λυπηρό η πολιτική συζήτηση, ακόμα και στο πλαίσιο ανάπτυξης της οικονομίας και αντίθεσης απόψεων, να υπολείπεται της πραγματικότητας, προσθέτοντας ότι δυστυχώς η αντιπολίτευση αρνείται να συζητήσει επί τη βάση της οικονομικής πραγματικότητας γιατί αυτή είναι οδυνηρή σε σχέση με όσα υποσχέθηκαν στο κοινό τους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέστρεφε τη χώρα κλπ. «Οι προοδευτικές πολιτικές θα βάλουν τη σφραγίδα τους στη μεταμνημονιακή εποχή», είπε κλείνοντας το θέμα ο Νίκος Παππάς.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει πειστεί ότι είναι πολιτικά λειτουργική η στροφή προς μια ακροδεξιά ατζέντα, κάνοντας την στρατηγική της επιλογή. Αυτό αυξάνει τις δικές μας ευθύνες, συνέχισε ο Ν. Παππάς, και την ιστορική ανάγκη να είμαστε σε δημοκρατική εγρήγορση και να παίρνουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Μιλώντας για τον ανασχηματισμό, είπε ότι αποτύπωσε με σοφό τρόπο την ανάγκη διεύρυνσης της στήριξης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα «και σε αυτούς που μέχρι χθες δεν ήταν μαζί μας», υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά καθήκον του κόμματος σε αυτή τη φάση να συγκροτήσει ένα μέτωπο που θα ανασχέσει μια νεοσυντηρητική επίθεση. Η επόμενη μέρα θα είναι μέρα αριστερών και προοδευτικών εξελίξεων, διαβεβαίωσε ο Ν. Παππάς, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κορμός της προοδευτικής παράταξης, πρέπει να είναι ένας ανοιχτός και μαζικός οργανισμός που θα χαράσσει στρατηγικές καθώς βγαίνουμε από τα μνημόνια και πηγαίνουμε παρακάτω.
Καλούμενος να σχολιάσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Ν. Παππάς είπε ότι η καθυστέρησή της δεν είναι κάτι ευχάριστο και ο δημοκρατικός πολίτης θα ήθελε να προχωρήσουν οι εξελίξεις και να αποδωθεί δικαιοσύνη.
Μιλώντας για το χαρτοφυλάκιό του και απαντώντας στις αιτιάσεις ότι τα κανάλια ακόμα δεν πληρώνουν, ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε στον φόρο διαφήμισης που πρώτη φορά καταλογίστηκε, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν μπει περί τα 160 εκατ. Ευρώ στα δημόσια ταμεία. Ανέφερε ότι αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να αναρτήσει τη λίστα με τους οριστικούς αδειούχους και να γίνει η πρώτη καταβολή της δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες. Έκανε λόγο για ιστορική δικαίωση για την κυβέρνηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπερέβησαν το συνταγματικό αδιέξοδο που υπήρχε και τις συστηματικές καθυστερήσεις και σκοπιμότητες εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ακόμα και τις ανοησίες ότι χωρούσαν 30 κανάλια στο φάσμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το barcode στις εφημερίδες, είπε ότι σήμερα ή αύριο αναμένεται ο ανάδοχος του έργου, οπότε περίπου σε τέσσερις μήνες το σύστημα θα βρίσκεται σε εφαρμογή, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπαίνουν πλέον τα γνωστά «καπέλα».
Μιλώντας για τη λεγόμενη προεκλογική περίοδο που μπαίνουμε, υποστήριξε ότι οι εκλογές θα κερδηθούν στο πεδίο της οικονομίας και όταν πάμε στην πρώτη κάλπη (σ.σ. ευρωεκλογές Μαΐου) θα έχουμε μια πραγματικότητα στην οικονομία, η οποία θα απέχει έτη φωτός από ότι παραλάβαμε. Αυτό ο κόσμος θα το αξιολογήσει και θα αποφασίσει στην κάλπη αν θα επιστρέψει σε πολιτικές που εκτίναξαν την ανεργία στο 27% ή αν θα επιλέξει πολιτικές που θα την ρίξουν στο 7%, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Παππάς. «Ο κόσμος και ειδικά τα κοινωνικά στρώματα που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης, έχουν μια σοφία που θα κινηθούν πολιτικά και εκλογικά, και θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα ολοκληρώνοντας τα μνημόνια μπαίνει στον χάρτη των επενδύσεων ως μια χώρα με θετικές προοπτικές ανάκαμψης και αυτό θα συνεχίσει να καταγράφεται, εκτίμησε ο Ν. Παππάς. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η φετινή ΔΕΘ θα αποτυπώσει τον ρόλο που διεκδικεί η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η χώρα μπορεί να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης στα Βαλκάνια και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.
Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές μας, συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, και να κατακτήσουμε τη θέση που μας αξίζει. Οι χώρες των Βαλκανίων βλέπουν την Ελλάδα ως σημαντικό μέγεθος δίπλα τους, και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να ανταποκριθούμε στο μέγεθος της ευθύνης μας, τόνισε ο Νίκος Παππάς.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα που οφείλει να μας κρατά σε εγρήγορση για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, είναι το πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής με την Τουρκία.