Συνολικά στην Αττική 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση και άλλα 700 σε αιγιαλό έχουν τελεσίδικη εντολή κατεδάφισης
Την τελεσίδικη λίστα με τα 100 αυθαίρετα που θα κατεδαφίσουν οι μπουλντόζες την Δευτέρα και τις επόμενες μέρες έχουν έτοιμη οι αρχές. Οι πρώτες μπουλντόζες θα μπουν στις περιοχές που επλήγησαν από την φονική πυρκαγιά της Αττικής και τις πλημμύρες.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στην περιφέρεια Αττικής υπάρχουν 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση και άλλα 700 σε αιγιαλό, που έχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Κατά προτεραιότητα, όπως είχε δηλώσει και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Τετάρτη, θα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε αιγιαλό, οριοθετημένα ρέματα, δάση, αναδασωτέες και προστατευόμενες περιοχές, καθώς και τα ετοιμόρροπα κτίρια.
Σύμφωνα με τροπολογίες του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκαν την περασμένη Τετάρτη, περιορίζεται πλέον η δυνατότητα διοικητικών ενστάσεων από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες και εξασφαλίζονται πόροι πέντε εκατ. ευρώ για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις από το Πράσινο Ταμείο. Μάλιστα, προκειμένου να προχωρήσει το έργο των κατεδαφίσεων δίνεται επίσης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις η δυνατότητα να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους έργα κατεδαφίσεων έως 135.000 ευρώ, αλλά και να επεκτείνουν το φυσικό αντικείμενο στις υφιστάμενες εργολαβίες κατά 50%.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω» στην κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι θα γίνει «προτεραιοποίηση» των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν με αντικειμενικά κριτήρια και άμεσα θα ανακοινωθεί η λίστα των πρώτων 100 αυθαιρέτων προς κατεδάφιση στην Αττική.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι οι κατεδαφίσεις στην περιοχή του Σχινιά ήταν μία μεγάλη παρέμβαση που ξεκίνησε η κυβέρνηση γι' αυτές τις πολύ ευαίσθητες οικολογικά περιοχές και επανέλαβε ότι με τη χθεσινή τροπολογία, οι διαδικασίες παρεμβάσεων επιταχύνονται για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, ετοιμόρροπα κτίρια, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρα από τον αιγιαλό και σε ρέματα.
«Η αποκεντρωμένη διοίκηση έφθανε στο σημείο μίας τελεσίδικης απόφασης για κτίσματα εξόφθαλμα αυθαίρετα σε δάσος ή παραλία σε 15 χρόνια. Αυτήν τη διαδικασία αλλάξαμε με τον νόμο για το δομημένο περιβάλλον. Μεταβατικά και μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμού των Παρατηρητηρίων Δόμησης, το ΥΠΕΝ μπορεί να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης, χωρίς να αφαιρείται η αρμοδιότητα από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Οι δυνατότητές της ενισχύονται, για παράδειγμα αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 και περιορίζουν πολύ τον χρόνο που χρειάζεται για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Αυτό που έπαιρνε διαδικασία έξι μηνών, σήμερα μπορεί να γίνει σε τρεις εβδομάδες» επισήμανε ο κ. Σταθάκης.
Ερωτηθείς για την κατεδάφιση παράνομης περίφραξης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ο υπουργός απάντησε: «Η τροπολογία υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι ισχύει ο νόμος Τρίτση, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται μαντρότοιχοι σε απόσταση 500 μέτρα από την παραλία».