«Η τουρκική προκλητικότητα είναι πληγή όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για το ίδιο το ΝΑΤΟ»
«Δεν θα έλεγα ότι η συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και το δίωρο τετ α τετ που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2017. «Του είχα πει και τότε ότι η Ελλάδα το 2018 αλλάζει σελίδα και είναι στο χέρι και της Τουρκίας να αλλάξουν σελίδα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις» προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν κατέστη δυνατόν.
«Συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στις προσπάθειες για την χαλάρωση της έντασης στο Αιγαίο» είπε, κλείνοντας την αναφορά του στα όσα διεμείφθησαν στην συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο πρωθυπουργός του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.
Για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς
«Απαράδεκτο γεγονός» χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός την κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία. «Έθεσα επιτακτικά στον κ. Ερντογάν το θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Προφανώς ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα των «8» και του τόνισε ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» συνέχισε ο πρωθυπουργός σχετικά με την συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Είπα ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας» συμπλήρωσε.
Σε συνέχεια, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «βγαίνοντας από τη συνάντηση (σ.σ. με τον Ερντογάν) έχω περισσότερες ελπίδες» σχετικά με το ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Όπως είπε, διεμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο ότι «δεν περιποιεί τιμή» για την Τουρκία να κρατά «χωρίς μάλιστα να αποδίδει κατηγορίες» δυο πολίτες χώρας - συμμάχου της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως μετέφερε στον Τούρκο πρόεδρο τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι είναι διαφορετική η περίπτωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, «που ζήτησαν άσυλο» και αυτή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών «που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.
Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
«Είχαμε μια δύσκολη συζήτηση» είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη «συνέπεια που διέπει» τη συμμετοχή της Ελλάδας στις αμυντικές δαπάνες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Και αυτό, όπως είπε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Έθεσα με ένταση το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ως μια πληγή ανοιχτή, όχι μόνο για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά ως μια πληγή της Συμμαχίας» είπε σχετικά με την θέση της Ελλάδας κατά τη σύνοδο.
Σημείωσε ότι στις παρεμβάσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τηρεί τις υποχρεώσεις της στις δαπάνες. Μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια με πρωτοβουλίες τις και πολυμερείς συνεργασίες προωθούν την ασφάλεια, τη συνεργασία και την σταθερότητα στην περιοχή.
Για τη συμφωνία με τα Σκόπια
Αιφνιδιασμένος δήλωσε ο πρωθυπουργός όταν έλαβε από δημοσιογράφο, ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία με τα Σκόπια για το ονοματολογικό «μετά από μια δίωρη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο».
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.
"Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική". Πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο "πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία" όπως προβλέπεται απ'τη συμφωνία.
Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση "παρέδωσε το Βουκουρέστι", σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για "βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.
Είπε ειδικότερα ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου "που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα". Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων.
"Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία", είπε και τόνισε ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.