Απέρριψε το ενδεχόμενο ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα
Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με, ο κ. Παππάς, τόνισε ότι
Η Ελλάδα εγείρει το ζήτημα της παράνομης κράτησης των Ελλήνων στρατιωτών στην Τουρκία, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «εξαντλούμε όλα τα περιθώρια και συνολικά η συμμαχία (σ.σ. ΝΑΤΟ) πρέπει να το βάλει ψηλά στην ατζέντα της».
«Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προέρχεται από τις σχέσεις μας με την Τουρκία, με τα ζητήματα αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου», συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, συμπληρώνοντας ότι «θα τεθούν όλα τα ζητήματα, και της κατοχής της Κύπρου, τα οποία αφορούν συνολικά την Ένωση». «Όσον αφορά τη στάση του ΝΑΤΟ στο θέμα, υπογράμμισε ότι «όσο περνάει ο χρόνος, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται, ότι αυτό που συμβαίνει, είναι ένας παραλογισμός από μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ προς ένα άλλο μέλος». Όπως πρόσθεσε, ελπίζει να κλιμακωθούν οι πιέσεις «για να φτάσουμε στο προσδοκούμενο αποτέλεσμα». Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο ανταλλαγμάτων από πλευράς Ερντογάν, ο κ. Παππάς είπε, ότι δεν είναι θέμα ανταλλαγών και το ζήτημα των οκτώ Τούρκων δεν εμπίπτει στην κατηγορία του περιστατικού των Ελλήνων στρατιωτών. Ανέφερε, ότι ελπίζει σε μία δημιουργική συζήτηση, σημειώνοντας ότι δεν βοηθά την Τουρκία να συσχετίζει αυτά τα θέματα.
Για τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ τόνισε, ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις είναι «βούτυρο στο ψωμί» της Τουρκίας, η οποία στο συγκεκριμένο θέμα υπηρετεί τον αναθεωρητισμό των διεθνών συνθηκών. «Η Ελλάδα δεν είναι αυτής της σχολής, το μεγαλύτερο όπλο της είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών και βάση αυτών των συνθηκών λύνει τα προβλήματά της» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «η κυβέρνηση περιμένει να ακούσει την επίσημη θέση της ΝΔ για τις δηλώσεις Δημοσχάκη, καθώς σε αυτές τις δηλώσεις δεν χωράει καμία παρερμηνεία και όποιος κάνει τέτοιες δηλώσεις με τέτοια ανευθυνότητα, δεν βοηθά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».
Σε ερώτηση εάν μπαίνουν στον πάγο οι ελληνορωσικές σχέσεις μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ απάντησε, ότι δεν μπαίνουν στον πάγο και σε όλες τις διπλωματικές σχέσεις μπορούν να υπάρξουν και δύσκολες στιγμές. «Στο συγκεκριμένο ζήτημα έγιναν τα προβλεπόμενα και άπαντες αντιλαμβάνονται, ότι παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές από κανέναν» επεσήμανε. Κληθείς να σχολιάσει περαιτέρω το ζήτημα, υπογράμμισε ότι αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν είναι διαψεύσιμα και καθείς καταλαβαίνει. Επίσης, υποστήριξε ότι η θέση της Ελλάδας από καιρό είχε γίνει γνωστή και διαμηνυθεί, ενώ αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του κ. Λαβρόφ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια άλλου τύπου πληροφόρηση για αυτό.
Για την πρωτοβουλία των 16 βουλευτών σχετικά με τις εκλογές, ο κ. Παππάς είπε, ότι «υπάρχει μία εισηγητική έκθεση, η οποία έχει βάση και εγείρει ζητήματα, που ούτως η άλλως οφείλουν να μας απασχολήσουν». Όμως παρατήρησε ότι «δεν είναι το μείζον θέμα με τον Κλεισθένη, αλλά ο τρόπος εκλογής των δημάρχων». «Αυτή είναι η μεγάλη τομή που επιχειρείται» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να οικοδομούνται συναινέσεις και να απέχουμε από ένα εκλογικό σύστημα που δημιουργούσε ανισόρροπες καταστάσεις». Όσον αφορά το ενδεχόμενο διπλών εκλογών, τόνισε ότι «οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή στην ολοκλήρωση της τετραετίας» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνες τις εκλογές «θα είναι πάλι πρώτο κόμμα», προτρέποντας όσους προεξοφλούν τις πολιτικές εξελίξεις «να κρατούν μικρό καλάθι».
Σχετικά με το ποια κυβέρνηση θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ επεσήμανε ότι «εμείς δεν είμαστε από αυτούς που κλωτσάνε τον τενεκέ να πάει παρακάτω. Δώσαμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα και φέραμε μία συμφωνία που διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα». Χαρακτήρισε τη συμφωνία «σοβαρή επιτυχία» και συμπλήρωσε ότι προιόντος του χρόνου θα γίνει κατανοητή ακόμα και στους πιο δύσπιστους και θα δημιουργήσει θετικά οικονομικά και πολιτικά αποτελέσματα. «Έχουμε εντολή τετραετίας, που θα εξαντλήσουμε. Με τους ΑΝΕΛ θα πάμε μέχρι το τέλος» σχολίασε ο κ. Παππάς για τις σχέσεις με τον κυβερνητικό εταίρο.
Επανερχόμενος στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράμμισε, ότι είναι ένας χώρος όπου παραδοσιακά συγκλίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις, θα υπάρξουν συνεργασίες σε ευρύτερα μέτωπα και αυτό θα γίνει και τώρα προς όφελος των πολιτών. Για τις συντάξεις, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υποστήριξε, ότι όλα θα εξεταστούν το φθινόπωρο με τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι πάμε με καλούς οιωνούς. Τόνισε ωστόσο, ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και μάχη για το ζήτημα, ενώ αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις είπε, ότι θα αξιολογηθούν όλες οι επιλογές για να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους πολίτες, που επιβαρύνθηκαν περισσότερο και δυσανάλογα.
Όσον αφορά θέματα αρμοδιότητάς του, είπε ότι «έχουμε ένα σχέδιο ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, ύψους 4 δισ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα 4 χρόνων, για να συνδεθούν τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας με οπτική ίνα». Ο κ. Παππάς πρόσθεσε, ότι για τις περιοχές που δεν εκφράστηκε ακόμα ενδιαφέρον από εταιρείες, θα γίνει σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για ένα ξεχωριστό δίκτυο οπτικών ινών. Για τον ρόλο της κρατικής παρέμβασης, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε, ότι ο αναντικατάστατος ρόλος της πολιτείας έγκειται στο ότι παρακινεί τον ιδιωτικό τομέα να κάνει επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής και μόνο.