ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στηρίζουν το νομοσχέδιο πλην του κ. Κατσίκη, διαφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής και κυρίως η διάταξη για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Κλεισθένης».
Υπέρ των δύο νέων ρυθμίσεων τάχθηκαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, πλην του Κώστα Κατσίκη, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του, σε αντίθεση με τον εισηγητή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο που τις υπερασπίστηκε. Διαφωνίες και επιφυλάξεις εκφράστηκαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταλόγισαν μικροκομματικές σκοπιμότητες στη κυβέρνηση. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Φελερίτη τόνισε, ότι το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» είναι ένα πρώτο βήμα μιας συνολικής μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση της Αυτοδιοίκησης με ένα δημοκρατικό σύστημα και με διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών.
Έμφαση έδωσε η κ. Φελερίτη στην καθιέρωση της απλής αναλογικής τονίζοντας ότι ενισχύει την εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενθαρρύνει την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών, που είναι στόχος όλων των προοδευτικών δυνάμεων. «Διευκολύνει τη κουλτούρα των συνθέσεων, των συνεργασιών για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων. Είναι ώριμες οι συνθήκες πλέον για να ξεπεραστούν οι παραταξιακές διαφωνίες. Αυτοί που διαφωνούν είναι αυτοί που θα ξεβολευτούν», τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε παράλληλα ότι με το σημερινό εκλογικό σύστημα αλλοιώνεται η ψήφος και η αντιπροσωπευτικότητα, καθώς δεν εκπροσωπούνται οι μικρότερες παρατάξεις. «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος. Διασφαλίζει τη σταθερότητα μέσω της σύνθεσης και ενισχύει τη δημοκρατική αρχή της ισότιμης κατανομής των εδρών. Είναι ένα πρώτο βήμα για την επίλυση των παθογενειών που συνδέονταν με τις πελατειακές σχέσεις, ενώ ανοίγει το δρόμο για να δημιουργηθούν συμμαχίες μεταξύ των παρατάξεων και να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης υποστήριξε, ότι η πολιτική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην απλή αναλογική, «δεν έχει να κάνει με το πολιτικό καλό, όπως διατείνεται, αλλά συνδέεται με την κατάρρευσή του που βλέπει να έρχεται». «Λέτε θέλουμε κάτι αναλογικότερο για καλύτερη απεικόνιση των συσχετισμών που να μην υπονομεύει τη διακυβέρνηση. Λέτε απλή άδολη αναλογική, δηλαδή εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους με 0,99% και αυτό εσείς λέτε ότι εξασφαλίζει ποιότητα στη διακυβέρνηση των περιφερειακών συμβουλίων», είπε ο κ. Βορίδης, ενώ μίλησε «για πεδίο συναλλαγής που δημιουργείται».
«Σήμερα υπάρχει πράγματι κουλτούρα συνεργασιών γιατί αν δεν έχεις την πλειοψηφία δεν τσακώνεσαι περί όνου σκιάς και δεν έχεις πεδίο συναλλαγής. Αυτό όμως σήμερα γίνεται, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκπροσώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι΄ αυτό και ξαφνικά θέλει να βρει ρόλο το 5% και το 7% που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και να διαλύσει την Αυτοδιοίκηση για κομματικά οφέλη. Αυτό είναι το πραγματικό κίνητρο του», ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι «η ρύθμιση, είναι ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να πλήξει ευθέως τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους- οι περιθωριακές μειοψηφίες θα αποκτήσουν ξαφνικά ρόλο στα δημοτικά συμβούλια».
Αναφορικά με τη τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Βορίδης τόνισε, ότι η ΝΔ είναι θετική επί της αρχής, ωστόσο -όπως είπε- θα πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα της ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε αποσπασματικές ρυθμίσεις, όπως σας βολεύουν. Είναι ώριμο αυτό το ζήτημα από όλες τις πλευρές- φέρτε το κα εκεί θα βρείτε ευρύτατες συναινέσεις», τόνισε.
Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε, ότι το κόμμα της καταψηφίζει επί της αρχής, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις επί των άρθρων. Στο θέμα της απλής αναλογικής, αναγνώρισε στρεβλώσεις στο υπάρχον σύστημα, ωστόσο σημείωσε ότι «αν θέλει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εξασφαλίσει και τη δημοκρατικότητα και την κυβερνησιμότητα στους δήμους και όχι να δημιουργεί παγίδες». Μίλησε ακόμα για «ατέλειωτο αλισβερίσι και συνδιαλλαγή» αλλά και «για δημάρχους με "πήλινα πόδια" γιατί θα έχουν παρεισφρήσει στα δημοτικά συμβούλια μειοψηφίες». «Ο νόμος αυτός πριμοδοτεί τις μειοψηφίες και καθιστά ανίσχυρες τις πλειοψηφίες. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου να αντιστρατευτεί ο ρόλος και η ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάρτε το πίσω αν θέλετε συναινέσεις», συμπλήρωσε.
Κατά της τροπολογίας για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, αλλά και κατά της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, καταλογίζοντας «μικροκομματικές σκοπιμότητες», ενώ έκανε λόγο και για αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου. «Το ΚΚΕ καταψηφίζει ασυζητητί τη τροπολογία, γιατί στρέφεται κατά των μικρότερων κομμάτων, τα οποία τις περισσότερες έδρες τους τις εκλέγουν από τις μεγάλες περιφέρειες. Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και τα τοπικά δημοψηφίσματα στοχεύουν στη χειραγώγηση των πολιτών. Το ΚΚΕ θα ψηφίσει μόνο την εκλογή δημοτικών τοπικών συμβούλων στη φάση ισοτιμίας της ψήφου», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής δήλωσε, ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο με τις διατάξεις που αφορούν τις πολιτογραφήσεις και τα τοπικά δημοψηφίσματα, ενώ αναφερόμενος στο σύστημα της απλής αναλογικής σημείωσε ότι το κόμμα του το συμφέρει.
Για νομοσχέδιο τομή έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ τάχθηκε υπέρ τόσο για την τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής -κάνοντας μάλιστα λόγο για ένα καλό αλλά συντηρητικό βήμα- όσο και της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στους δήμους. «Ήταν προκαθορισμένο ποιος θα έμπαινε στη Βουλή από τις μεγάλες περιφέρειες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν κομπάρσοι. Η λέξη αξιοκρατία δεν υπήρχε. Η τροπολογία είναι ένα πρώτο βήμα, θετικό, αλλά είναι και συντηρητικό. Θα έπρεπε να είναι πιο επαναστατικό με 5 αν όχι 10 κατατμήσεις», υποστήριξε ο κ. Παπαχριστόπουλος.
Τη διαφωνία του για την κατάτμηση της Περιφέρειας Αττικής που είναι και η εκλογική του περιφέρεια, εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ζητώντας τροποποιήσεις και εκφράζοντας την ανησυχία του, καθώς -όπως είπε- πλήττονται τα μικρά κόμματα, που θα εκλέγουν έναν και μόνο βουλευτή. Την αντίθεση του εξέφρασε ο κ. Κατσίκης και για τη διάταξη που αφορά την απλή αναλογική, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με τις βουλευτικές σε σχέση με αυτό που θα δούμε στις τοπικές εκλογές».
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, υποστήριξε την πρόταση του κόμματος του για ένα εκλογικό σύστημα σταθμισμένης αναλογικής που θα συγκεράσει, όπως είπε, την κυβερνησιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα στους δήμους. Σχολιάζοντας τις τροπολογίες για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Μαυρωτάς άφησε αιχμές, μήπως «πρόκειται για ένα αλισβερίσι προκειμένου να ψηφιστεί από την αντιπολίτευση η ρύθμιση για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας».
Τέλος, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης δήλωσε, ότι το κόμμα του θα καθορίσει τη τελική του στάση στην Ολομέλεια, τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου και της απλής αναλογικής, όσο και επί της τροπολογίας για την κατάτμηση. «Ήμασταν και θα είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής που εγγυάται την άμεση δημοκρατική έκφραση των πολιτών. Όμως η κυβέρνηση δεν μας έπεισε ότι οι προθέσεις της είναι οι καλύτερες. Ο Βασίλης Λεβέντης κάνει αγώνα για την απλή αναλογική εδώ και 40 χρόνια. Είναι σημαντικό ότι ψάχνουμε τρόπους να ενισχύσουμε τη δημοκρατία. Η στάση μας θα καθοριστεί αν θα αποδείξει η κυβέρνηση ότι σέβεται την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο κ. Σαρίδης.
Σκουρλέτης: Να μην υπεκφύγει με προσχήματα η ΝΔ στην ψήφιση του νομοσχεδίου
Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης διεμήνυσε κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου, ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία η υπόθεση της κατάτμησης της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής να συσχετίζεται με άλλα ζητήματα» και πρόσθεσε ότι «έχουμε ένα υπερώριμο αίτημα, το οποία στα λόγια το υποστηρίζουν όλοι και πρέπει να προχωρήσει. Είναι ένα αυτοτελές ζήτημα και αποτελεί θετικό βήμα». Απευθυνόμενος ιδίως προς την ΝΔ και τον εισηγητή του κόμματος Μάκη Βορίδη, κάλεσε «να μην επιχειρήσετε, στη βάση οποιουδήποτε προσχήματος, να υπεκφύγετε και να μην κάνουμε κάτι το οποίο τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα από τους ψηφοφόρους της Β' Αθήνας».
Ακόμη, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρωτοβουλία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και αφού διερωτήθηκε γιατί δεν το «έφεραν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εξήγησε πως η σημερινή κυβέρνηση εισηγείται να έρθει μια συγκεκριμένη πρόταση εντός των επόμενων μηνών, καθώς υπάρχει μια σειρά ζητημάτων, που πρέπει να υπερπηδηθούν και επίσης να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. «Ψηφίστε το ένα, ψηφίστε και το άλλο. Μην προσπαθήσετε να συσχετίσετε δύο τα θέματα (σ.σ. της κατάτμησης των Περιφερειών) και πείτε ότι θέλουμε μια άλλη πρόταση για την ψήφο των Ομογενών να ψηφιστεί "εδώ και τώρα", για να κάνετε το χατήρι σε κάποια από τα στελέχη σας, τα οποία βγαίνουν και λένε, ότι δεν θέλουν την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας. Τί να κάνουμε, αυτή η υπόθεση του μεγέθους της Β΄ Αθήνας δίνει ευκαιρίες για αμαρτωλές σκέψεις και πρακτικές», είπε προς την ΝΔ, ο κ. Σκουρλέτης.