«Η έξοδος από την κρίση σημαίνει βαθιές αλλαγές, όχι αλλαγές λιτότητας αλλά αλλαγές που θα μειώνουν τις ανισότητες»
«Το τέλος του μνημονίου είναι μια ευκαιρία για τη χώρα. Μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με αυξημένους βαθμούς ελευθερίας αξιοποιώντας το γεγονός ότι έχουμε μια οικονομία σε ανάκαμψη και αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε στην Βουλή και στην κοινωνία είναι το πώς θα την αξιοποιήσουμε. Η κοινωνία είναι έτοιμη να συζητήσει με όρους σύγκλισης και συναίνεσης, όπως έδειξαν τα περιφερειακά συνέδρια».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Όσο και αν η οικονομία δυναμώνει και βρίσκεται σε ανάκαμψη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή, πως η έξοδος από την κρίση σημαίνει βαθιές αλλαγές, όχι αλλαγές λιτότητας αλλά αλλαγές που θα μειώνουν τις ανισότητες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Στην ομιλία του ο κ. Δραγασάκης, άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ στην οποία καταλόγισε «περισσό θράσος», αναφερόμενος ειδικότερα στην τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για «αχρείαστο μνημόνιο».
«Θέλω να θυμίσω ότι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015, η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει χρέη του παρελθόντος 80 δισ. ευρώ, το 2015 και το 2016 και ενώ δεν υπήρχε δανειακή σύμβαση και ο κ. Σαμαράς είχε κάνει συμφωνία δίμηνης παράτασης του προγράμματος που είχε λήξει και όχι εξάμηνης όπως του είχε προταθεί ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χώρας και να καταρρεύσει το Μάρτιο του 2015» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και συνέχισε.
«Τα ταμεία του κράτους ήταν στο κόκκινο. Είχε στηθεί ένας εκβιασμός με στόχο όχι απλά να πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά να πέσει μέσα σε συνθήκες καταστροφής και να πουν μετά, "ποτέ ξανά Αριστερά". Ενώ έκαναν αυτό τον εκβιασμό απέναντι στην Αριστερά, έβλαψαν τη χώρα και δυσκόλεψαν την διαπραγμάτευση».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος βοήθησε την κυβέρνηση και ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα ήταν χειρότερο εάν δεν είχε γίνει και πρόσθεσε ότι «αυτό το περιβόητο τρίτο μνημόνιο, εμείς το τελειώσαμε ενώ ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο είχαν τελειώσει, ενώ είχαν χάσει κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατέρρευσε αλλά η Αριστερά που εκπροσωπεί έγινε ήδη και θα παραμείνει ένας βασικός πόλος αξιών και ευθύνης για την πολιτική ζωή της χώρας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη συμφωνία για το χρέος, υπογραμμίζοντας ότι το καθιστά βιώσιμο.
«Μπορούμε να ξαναδανειστούμε από τις αγορές και να μην συνάπτουμε διαρκώς μνημόνια. Έχουμε μπροστά μας 15 τουλάχιστον χρόνια όπου οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους είναι διαχειρίσιμες. Έχουμε δημιουργήσει αποθέματα που μας διασφαλίζουν όχι για δυο αλλά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια όπου θα πρέπει να πληρώσουμε ως κράτος 58 δισ. ευρώ. Είμαστε διασφαλισμένοι. Εφόσον βγούμε λοιπόν στις αγορές με τα χρήματα που θα πάρουμε θα προσπαθήσουμε να εξαγοράσουμε το χρέος προς το ΔΝΤ», είπε ο κ. Δραγασάκης
Αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είπε ότι η Ελλάδα προχωρεί στην επίλυση προβλημάτων δεκαετιών και δημιουργεί με τις γειτονικές χώρες συνθήκες φιλίας συνεργασίας ειρήνης.
«Είμαστε πόλος σταθερότητας, εξάγουμε σταθερότητα. Αυτό προσδίδει στη χώρα κύρος και αξιοπιστία¨τόνισε ο κ. Δραγασάκης ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε πως «έχουμε ένα γείτονα που έχει παράξενες απόψεις και λέει ότι δεν του αρέσουν διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις όπως η συνθήκη της Λωζάνης. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Πρέπει να κάνουμε ιεράρχηση στόχων και κινδύνων. Η πολιτική μας είναι σχεδιασμένη, βαθύτατα πατριωτική και ωφέλιμη για τον ελληνικό λαό. Χρειάζεται συνανάπτυξη των Βαλκανίων. Τα λιμάνια μας, οι οδικοί άξονες της βόρειας Ελλάδας, οι ενεργειακοί άξονες, αποκτούν παίρνουν αξία, στο μέτρο που γίνονται και υποδομές των άλλων» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και κατέληξε:
«Σχέδιο για την επόμενη μέρα, σημαίνει σχέδιο για την επόμενη τετραετία. Ξεκινάμε αυτό το νέο κύκλο μετά τα μνημόνια με εφόδια που ούτε κατά διάνοια είχαμε το 2015. Έχουμε μια οικονομία σε ανάπτυξη έχουμε ένα πολύ σημαντικό σχέδιο ανάπτυξης που περιέχει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα που οδηγούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην ανάπτυξη της χώρας».