«Φίλε γείτονα Ζόραν» είπε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του με χαιρετισμό προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ
Με χαιρετισμό προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τον οποίο αποκάλεσε «φίλε γείτονα Ζόραν» άνοιξε ο πρωθυπουργός την ομιλία του για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία της γείτονος χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
«Συναντιόμαστε σήμερα εδώ στις Πρέσπες με φόντο το Τριεθνές» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας το συμβολισμό της τοποθεσίας που επελέγη για την υπογραφή, «βρισκόμαστε σε ένα σημείο που στο διάβα της Ιστορίας έχουν βαδίσει νικητές και νικημένοι για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης» τόνισε.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τόσο ο ίδιος όσο και ο ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ, « ήρθαμε για να απευθυνθούμε στους λαούς μας αλλά και σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε πολλά σημεία της ομιλίας του τη σημασία της συμφωνίας όχι μόνον για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αλλά και «για όλα τα Βαλκάνια, για όλη την Ευρώπη».
«Βρισκόμαστε εδώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας» είπε ο κ. Τσίπρας «σήμερα δεν θρηνούμε τις ήττες του παρελθόντος, ήρθαμε να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος, να ανοίξουμε το δρόμο της ειρήνης».
«Σήμερα αναμετριόμαστε με το βάρος της ιστορικής ευθύνης. Απευθυνόμαστε, πρώτα από όλα, στους δύο λαούς μας, αλλά και στους λαούς όλων των Βαλκανίων. Λαούς βασανισμένους στο διάβα της ιστορίας από το δηλητήριο του σοβινισμού, τη διχόνοια του εθνικιστικού μίσους & της πατριδοκαπηλίας» είπε ο πρωθυπουργός.
«Οι ευαισθησίες των λαών μας υπήρξαν οδηγός για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Μακεδονικό στις Πρέσπες και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την καλυτέρευση των σχέσεων των δυο χωρών.
«Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα που κάνουμε να μείνει μετέωρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης» τόνισε.
Η αναφορά του πρωθυπουργού στη μουσική
«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή υπογραφή συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Με σκάφος μέσω της Μεγάλης Πρέσπας η άφιξη Ζάεφ και Ντιμιτρόφ
Στην μαρίνα των Ψαράδων τους υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος τους πρόσφερε μια ανθοδέσμη, την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, έφθασαν στην τοποθεσία με σκάφος μέσω της Μεγάλης Πρέσπας.
Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στον χώρο όπου θα υπογραφεί η συμφωνία και οι συγκεντρωμένοι τους υποδέχθηκαν όρθιοι και με θερμά χειροκροτήματα.