«Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές», τονίζει ο πρωθυπουργός - Τι λέει για τη στάση του Πάνου Καμμένου
«Ευτυχής και τυχερός συνάμα», διότι είχε την «ευτυχή συγκυρία» να είναι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στη γειτονική χώρα υπήρξε μια πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα για αυτήν την «ιστορική» συμφωνία, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.
Όπως σημείωσε, οι δύο πλευρές προσπάθησαν να λύσουν το ζήτημα με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου. Το κρίσιμο από εδώ και πέρα, όπως σημείωσε, είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται.
Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία συμφωνία erga omnes που μπορεί να είναι βιώσιμη. «Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές», σχολίασε, και επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να έχουμε γείτονες που να αισθάνονται ταπεινωμένοι.
Όσον αφορά στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας το αν θα αναφέρεται στο γειτονικό κράτος ως Severna Makedonija ή με τη μεταφρασμένη στην κάθε γλώσσα εκδοχή του ονόματος αυτού (Βόρεια Μακεδονία). Όπως εξήγησε, ο ίδιος δεν επιθυμούσε μία αμετάφραστη ονομασία, γιατί όπως εκτίμησε σε αυτήν την περίπτωση τα ξένα κράτη θα έμεναν στον όρο «Μακεδονία», χωρίς τη χρήση του γεωγραφικού προσδιορισμού.
Υποστήριξε μάλιστα ότι ο όρος Βόρεια Μακεδονία είναι σημαντική κατάκτηση, επισημαίνοντας ότι σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η βασική είδηση χθες ήταν «Η Μακεδονία συμφώνησε με την Ελλάδα να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία».
Η συμφωνία είναι επωφελής για τη χώρα, επωφελής για την περιοχή, μια συμφωνία που με δυο λόγια μας δίνει πράγματα, ανέφερε ακόμα, ενώ ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, ότι «πάμε να παραδώσουμε», σημείωσε: «εγώ δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε».
Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που η συμφωνία περάσει από τη γείτονα, αλλά δεν περάσει από την ελληνική Βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η συμφωνία δεν περάσει, δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί. «Εγώ όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», είπε και εκτίμησε ότι αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία».
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «μυστικής διπλωματίας», ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Διότι, εξήγησε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.
Για τη στάση της ΝΔ
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ. Είπε ότι ταυτόσημες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και του προέδρου της ΠΓΔΜ. «Αν πιστέψουμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συνθηκολογήσει», σχολίασε, για να προσθέσει ότι δεν έχουμε καμία συνθηκολόγηση, έχουμε μια αντίληψη μιας παράταξης που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλεία, που αφήνει τα πράγματα χωρίς να προχωρούν.
Συνεχίζοντας την κριτική του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε «πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα» στον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ' ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό και σχολίασε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.
Μάλιστα, αποκάλυψε πως όταν τηλεφώνησε χθες στον πρόεδρο της ΝΔ για να τον ενημερώσει για τη συμφωνία, εκείνος του απάντησε: «Δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις».
Για τη στάση των ΑΝΕΛ
Σχετικά με τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια Συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, αλλά του ζητά να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία.
«Ο Πάνος Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη.
Για την πρόταση μομφής
Ερωτηθείς για το εάν σε περίπτωση πρότασης μομφής, η συζήτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε γενικότερα ότι όλες οι σημαντικές συζητήσεις και οι κρίσιμες διαδικασίες έχουν τέτοιον χαρακτήρα. «Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν νομίζει ότι θα έχουμε κανένα πολιτικό παράδοξο, γιατί μια πρόταση δυσπιστίας είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο την αφορμή για την οποία γίνεται, αφορά την πορεία της σταθερότητας της χώρας, της οικονομίας και την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. «Άρα όποιοι ψηφίσουν -εάν τολμήσει να κάνει πρόταση μομφής ο αρχηγός της ΝΔ- θα ψηφίσουν με γνώμονα αυτό», σημείωσε.
Για το αν θα μετατρέψει την ενδεχομένη πρόταση μομφής σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, είπε: «Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».
Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος
Για το αίτημα ορισμένων στη ΝΔ περί δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως εάν έπρεπε να αλλάξουμε εμείς το Σύνταγμά μας, όπως πρέπει να κάνουν οι γείτονες, τότε ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει, όμως δεν έχει λογική ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το τι θα γίνει στη γειτονική χώρα.
Για τις πιέσεις από το εξωτερικό
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξαν πιέσεις από κανέναν για να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί συμφωνία, αν και πράγματι στο εξωτερικό ήθελαν μία επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. «Σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη της συμφωνίας οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε τη βούληση για να προχωρήσουμε και στο ότι πράγματι ο ΥΠΕΞ έκανε μια εξαιρετική προσπάθεια», τόνισε, πλέκοντας το εγκώμιο του Νίκου Κοτζιά.
Ερωτηθείς με αφορμή και την τελευταία παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη, είπε ότι «τον Μίκη Θεοδωράκη τον αγαπάμε για το έργο και την πορεία του, αλλά προτιμώ να μείνω με το έργο και την πορεία του και όχι με τις κατά καιρούς πολιτικές τοποθετήσεις που έχει πάρει».
«Τον αγαπάμε ακόμα κι αν διαφωνεί μαζί μας», πρόσθεσε.
Για την Τουρκία
Για την Τουρκία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση μετά το πραξικόπημα και έναν διαφορετικό Ερντογάν και όσο φτάνουν οι εκλογές, οι εντάσεις και οι ρητορικές επιθέσεις έγιναν ένα καθημερινό φαινόμενο.
Το πιο κρίσιμο όμως είναι, τόνισε, ότι είχαμε το τελευταίο διάστημα μια ποιοτική διαφοροποίηση της στάσης στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια» τη σύλληψη και κράτηση εδώ και σχεδόν τρεις μήνες χωρίς κατηγορίες, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός εάν είχε δεσμευθεί στον Ταγίπ Ερντογάν για άμεση επιστροφή των 8 Τούρκων αξιωματικών ή αν είχε πει κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν κάτι παρόμοιο, τόνισε: «Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία».
Ερωτηθείς αν ο Τούρκος πρόεδρος ψεύδεται για το θέμα αυτό, εξήγησε: «Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ' αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν». Πρόσθεσε ότι βεβαίως του είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες και ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και πως εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο κ. Ερντογάν επέμενε σε αυτή τη θέση «γιατί δεν το έθεσε την επόμενη μέρα (σ.σ. στην επίσκεψη του στην Αθήνα)σ' εμένα στην κατ' ιδίαν συζήτηση ούτε στις δηλώσεις;». Έθεσε επίσης το ερώτημα μήπως το γεγονός ότι το επαναλαμβάνει είναι ένα πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογεί μια στάση που δεν δικαιολογείται για μια γειτονική, συμμαχική χώρα, για να δικαιολογεί δηλαδή μια έντονη επιθετική ρητορική που αποσκοπεί σε θέματα εσωτερικής κατανάλωσης.
Στο ερώτημα αν του έχει ζητήσει ο Ερντογάν τους 8 ως αντάλλαγμα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τόνισε: «Ευθέως όχι, δεν τους έχει ζητήσει και δεν θα μπορούσε να το κάνει». Σχολίασε ωστόσο ότι με τη δημόσια ρητορική του κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί.
Για το ΔΝΤ
Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα ή δεν θα είναι, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος και ότι πλέον μικρή σημασία έχει αν θα είναι ή δεν θα είναι, με την έννοια αν θα χρηματοδοτήσει ή όχι στο λίγο χρόνο που απομένει, το τρίτο πρόγραμμα. "Αν έχει μια αξία είναι στις συζητήσεις τώρα για το χρέος να ρίξει το βάρος του προκειμένου να πάρουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος", τόνισε.