«Αν δεν γίνει συνταγματική αναθεώρηση αυτόματα ακυρώνεται η συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός
Με την διευκρίνιση ότι τα Σκόπια συμφώνησαν στην αλλαγή συντάγματος αλλά και ονομασία erga omnes, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την ιστορική συμφωνία επί του Σκοπιανού, με τον πρωθυπουργό της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ.
Η ονομασία θα είναι «Δημοκράτια της Βόρειας Μακεδονίας», όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε μόλις λίγα λεπτά αφότου ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, πλαισιωμένος από όλο το υπουργικό του συμβούλιο έκανε το διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία».
«Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας το διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.
Σημείωσε ότι «η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό», δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το σύνταγμα τους.
Με τη συμφωνία, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή συνταγματική τους ονομασία».
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι με το συμφωνηθέν όνομα απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της και αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. Υπογράμμισε ότι αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές - αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.
Τσίπρας: Αν δεν γίνει η συνταγματική αναθεώρηση ακυρώνεται η συμφωνία
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την υπογραφή - κύρωση και θέση σε ισχύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι και οι δύο προσκλήσεις που θα υποστηρίξει η Ελλάδα (αφενός για την έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ και, αφετέρου, για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ) θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης εκ μέρους της γείτονος, που κατοχυρώνει την χρήση του ονόματος έναντι όλων.
Ο κ. Τσίπρας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι εφόσον τα Σκόπια δεν προχωρήσουν στην συνταγματική αναθεώρηση «τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».
«Η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη χρήση erga omnes του ονόματος που ανακοινώθηκε. «Με δυο λόγια το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το σύνταγμα τους» πρόσθεσε.
«Με τον τρόπο αυτό και υπό τους όρους που προβλέπονται στην συμφωνία οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» εξήγησε.
«Μεγάλη ιστορική ευκαιρία»
«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, στο διάγγελμά του.
Υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».
Τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και τους λαούς μας» και πως «με τη συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθειά πληγωμένη περιοχή».
«Εδώ και πάνω από εβδομήντα χρόνια, από την ίδρυση του γειτονικού ομόσπονδου Κράτους της Γιουγκοσλαβίας, και ιδιαίτερα μετά την ανεξαρτητοποίησή της το 1992, η γειτονική χώρα έφερε την ονομασία 'Δημοκρατία της Μακεδονίας', με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικειοποίηση της βαριάς πολιτισμικής κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας» είπε ο πρωθυπουργός.