Απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσης εξεύρεσης λύσης
Παρά τις αισιόδοξες ανακοινώσεις της ΠΓΔΜ ότι η λύση για το Σκοπιανό είναι κοντά, αλλά και τις ανακοινώσεις του προέδρου της ελληνικής Βουλής, Νίκου Βούτση, για τηλεφωνική επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ μέσα στις επόμενες 48 ώρες, φαίνεται πως υπάρχει νέα εμπλοκή στο ονοματολογικό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι πολύ πιθανόν να ακυρωθεί και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών.
«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών» ξεκεθαρίζουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα σήμερα, ο Νίκος Βούτσης είχε πει ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών τις επόμενες 24 έως 48 ώρες, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν εξελίξεις.
Απεναντίας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε «αθεράπευτα αισιόδοξος» για την εξεύρεση λύσης με την Αθήνα, για το ονοματολογικό.
«Εάν επικεντρωθούμε όλοι στην εξεύρεση λύσης στη διαμάχη με την Ελλάδα, το 2018 μπορεί να είναι ένα έτος, που πρέπει να θυμόμαστε ως ιστορικό, όχι μόνο για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και για την περιοχή και για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος», δηλώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για το Σκοπιανό σε συνέντευξή του στο Σερβικό περιοδικό CorD.
Συνεχίζοντας είπε, ότι «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαβεβαιώσει με σαφήνεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, επιβεβαίωσε τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης». Όπως είπε «μέσα σε μόλις 10 μήνες έχουμε πετύχει μεταρρυθμίσεις σε τομείς που είχαν "ριζώσει" από την ανεύθυνη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη χώρα».
«Θα αποτελούσε αδικαιολόγητη σπουδή να σπεύσει κάποιος να προκρίνει το τέλος αυτής της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης στο θέμα της πΓΔΜ»
«Θα αποτελούσε αδικαιολόγητη σπουδή να σπεύσει κάποιος να προκρίνει το τέλος αυτής της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της πΓΔΜ, αμέσως μετά την τελετή τής ορκωμοσίας των νέων σμηνιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «η χώρα μας θέλει να υπάρξει λύση και αυτά τα οποία έχει θέσει ως αναγκαίες προϋποθέσεις κατοχυρώνουν το καλό αποτέλεσμα, εφόσον γίνουν αποδεκτά και από τη γειτονική χώρα».
Στον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων, επισήμανε:
«Η Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον ρευστότητας και ανασφάλειας, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε να εδραιώσουμε στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης. Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, πέρα από αυτά που μας ανήκουν. Αλλά δεν επιτρέπουμε και στον οποιονδήποτε να αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά με σαφήνεια καταγράφονται από τις διεθνείς δυνθήκες και συνολικότερα από το διεθνές δίκαιο».
Επίσης, κατέστησε σαφές ότι διαθέτουμε ικανή και απόλυτα συντεταγμένη στο καθήκον αποτρεπτική δύναμη για την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Ο κ. Κουβέλης προέτρεψε τους νεοσύλλεκτους σμηνίτες: «Να συμμετέχετε ενεργά στην εκπαίδευσή σας καθόλη τη διάρκεια της θητείας σας. Εκμεταλλευτείτε τα όσα σας προσφέρονται, αποκτήστε δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν στη μετέπειτα πορεία σας στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, η θητεία αποτελεί ύψιστη υποχρέωση».
Τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.