Δημοψήφισμα το Σεπτέμβριο στην ΠΓΔΜ για το όνομα
Διμερή σύσκεψη για το Σκοπιανό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και μάλιστα άμεσα, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή όπως είπε. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει σύσκεψη μεταξύ εμού και του πρωθυπουργού Τσίπρα αυτές τις μέρες, απόψε, αύριο ή την Παρασκευή» δήλωσε ο κ. Ζάεφ, προσθέτοντας ότι «αναμένω ένα σημαντικό βήμα προόδου και κατόπιν θα ενημερώσουμε τους πολίτες σχετικά».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο κ. Ζάεφ, για τον ένα χρόνο διακυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε πως «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Όπως είπαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς, οι αρχές της συμφωνίας έχουν ήδη καθοριστεί και τώρα ακολουθεί η νομική διευθέτηση της συμφωνίας». Οι δηλώσεις Ζάεφ μεταδίδονται από τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης αλλά και πρακτορεία και ιστοσελίδες άλλων βαλκανικών χωρών.
Σημείωσε ακόμη, ότι τα τεχνικά κλιμάκια των διαπραγματεύσεων και από τις δύο πλευρές εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να παρουσιαστεί η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Ο κ. Ζάεφ τόνισε ακόμη, ότι «με την επίλυση του ζητήματος μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ και μπαίνει τέλος στα πισωγυρίσματα στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του και την λήψη ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, λέγοντας ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται στο σωστό δρόμο, καθώς όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στη χώρα, αναγνωρίζονται από όλες τις χώρες της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι εκτός από την επίσημη συμφωνία επί του ονόματος θα πρέπει να υπάρξουν και συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της. «Η “Μακεδονία” προτιμά να γίνει δημοψήφισμα και η Ελλάδα το καταλαβαίνει αυτό» ανέφερε.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία επί του ονόματος, η πρόταση θα περάσει προς ψήφιση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ όπου θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία, με 61 ψήφους υπέρ. Ερωτηθείς ο κ. Ζάεφ γιατί θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή η πρόταση για την ονομασία είπε ότι αυτό γίνεται προκειμένου στη συνέχεια η Ελλάδα να ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι εγκρίνει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Συμμαχία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια.
Όσο για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ είπε πως αυτό θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. «Το δημοψήφισμα έχει τον τελικό λόγο… Οι πολίτες θα μας δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές μέσα από μια ανοικτή και διαφανή διαδικασία, που είναι ο τρόπος να λύνονται τα προβλήματα» είπε σχετικά.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα αλλαγών στα βιβλία της ιστορίας όσο και την προστασία της μειονότητας στην Βουλγαρία, ο κ. Ζάεφ είπε ότι η συμφωνία «ξεκάθαρα αναφέρει ότι» η χώρα θα υπερασπιστεί τα «δικαιώματα των πολιτών της και εκτός των συνόρων της. «Τα δικαιώματα των 'Μακεδόνων' δεν διακινδυνεύονται κατά κανένα τρόπο» είπε.
«Η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση», πρόσθεσε
Τέλος, ανέφερε ότι η «"Μακεδονία" θα έχει το "τέταρτο Ιλιντεν"» και πως «λαχταρά για μια "Μακεδονία" στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει εάν η πρόταση για «Μακεδονία του Ιλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.