Η έξοδος από το πρόγραμμα σημαίνει αυξημένους βαθμούς ελευθερίας αλλά επίσης και ευθύνες, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Όταν η χώρα θα βγει από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο, η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι μεταρρυθμίσεις λιτότητας. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Γι' αυτό παρουσιάσαμε στο Eurogroup τον Απρίλιο και στις 23 Μαΐου στην ελληνική Βουλή ένα σχέδιο ανάπτυξης που περιγράφει τη στρατηγικής μας μακροπρόθεσμα».
Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "La Croix" ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και συγκεκριμένα αυτή ήταν η απάντησή του στην ερώτηση αν σχεδιάζονται νέες περικοπές.
Η έξοδος από το Πρόγραμμα προσαρμογής, το τρίτο από το 2010, σημαίνει, όπως είπε ο υπουργός, αυξημένους βαθμούς ελευθερίας αλλά επίσης και ευθύνες, διότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος ενώ στην ερώτηση ότι, παρά την έξοδο στις αγορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εξετάζει τα μεταρρυθμιστικά σας σχέδια πριν τα κάνει δεκτά, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «όλες οι χώρες που βγήκαν από Προγράμματα προσαρμογής -Ιρλανδία, Κύπρος, Πορτογαλία- υπήρξαν αντικείμενο μίας λίγο πιο στενής επιτήρησης, σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς στόχους και τα μέσα για την επίτευξή τους».
Σχετικά με την επίτευξη, σε βάθος χρόνου, του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση απέδειξε, μέσα από τους τρεις διαδοχικούς προϋπολογισμούς που έχει καταθέσει από το 2015, ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους της. «Για τα επόμενα χρόνια προβλέπουμε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, κάτι που θα μας διευκολύνει στην επίτευξη αυτού του στόχου και θα μας δώσει πρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια» όπως είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας ο υπουργός υπενθύμισε ότι με τα τελευταία τεστ που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες είναι ικανές να αντέξουν σε σοβαρές οικονομικές διαταραχές. Παράλληλα, έχει επιταχυνθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η δανειοδοτική τους ικανότητα. Ακόμη, συμπλήρωσε, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς: Το σχέδιο Γιουνκέρ, τα διαρθρωτικά ταμεία, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.ά. «Υπάρχουν, επίσης, ελληνικές επιχειρήσεις που είναι αρκετά ισχυρές για να μπορέσουν να δανειστούν απευθείας από τις αγορές» όπως σημείωσε.
Για το χρέος ο κ. Δραγασάκης είπε ότι είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνσή του, ώστε να είναι βιώσιμο. «Η Ελλάδα το χρειάζεται» υπογράμμισε ο υπουργός και συνέχισε ότι: «με βάση αυτόν το στόχο, το Eurogroup έδωσε μία έγκριση επί της αρχής σε μια σειρά μέτρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση τεχνικής εξειδίκευσης. Αυτό θα μας προστατεύσει σε περίπτωση βίαιης αύξησης των επιτοκίων. Επίσης, η Γαλλία πρότεινε ένα μηχανισμό που συνδέει την εξυπηρέτηση του χρέους με το επίπεδο της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, ένας μηχανισμός ο οποίος κατά τη γνώμη μου μπορεί να είναι χρήσιμος για το μέλλον και άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα να ωφελήσει όλους αυτούς που έχουν καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια. Όπως είπε ο Κ. Δραγασάκης: «η αναπτυξιακή στρατηγική μας, που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, προβλέπει συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και, σε συνεννόηση και συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τρόπο που δεν θα πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Αυτό θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των χαμηλόμισθων και θα ενθαρρύνει την ιδιωτική κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα».