«Οριστικά και αμετάκλητα τα μνημόνια θα είναι παρελθόν από τον Αύγουστο»
«Η χώρα βαδίζει με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την πολυετή κρίση και την ασφυκτική επιτροπεία και έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ύστερα από αίτημα της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.
«Ήδη, ένα μέρος αυτής της διαδρομής καλύφθηκε με την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία απολύτως πρόσθετη επιβάρυνση» είπε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και στους «καταστροφολογούντες» -όπως είπε- σημείωσε ότι «παρά τις καταστροφικές προβλέψεις σας, που εδώ και καιρό διατυπώνατε με βεβαιότητα, ότι θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2019, ότι όχι μόνο δεν θα υπάρχει χώρος για τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα, αλλά θα φέρουμε και επιπλέον μέτρα από το 2020. Απογοητευτήκατε όμως, για μια ακόμη φορά».
Ρύθμιση χρέους και τη μεταπρογραμματική εποπτεία
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε, ότι «τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι η οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη». Επεσήμανε πως αυτό δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, δεν ήταν η φυσική συνέχεια των πραγμάτων και πολύ περισσότερο, δεν ήταν αυτή η εξέλιξη που προδίκαζε η εικόνα της χώρας στο τέλος του 2014. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τα δύο ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «η Ελλάδα σήμερα έχει μια οικονομία, που τρέχει με ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 2% τα επόμενα χρόνια. Kλείνει την πληγή της ανεργίας, η οποία σε 3 χρόνια έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες, μέσα από τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 19% στο 13%».
Επίσης τόνισε, ότι «το 2017 έκλεισε με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση, όπως άλλωστε συνέβη και το 2015 και το 2016». Συμπλήρωσε δε, ότι «έτσι καταφέραμε να δώσουμε δύο συνεχόμενες χρονιές κοινωνικό μέρισμα, που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Και έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε, ότι το ίδιο θα καταφέρουμε να πράξουμε και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις».
Παραγωγικό μοντέλο εργασιακής ασφάλειας
Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι «το παραγωγικό μοντέλο της κυβέρνησης έχει εντελώς διαφορετικές ιεραρχήσεις, από ό, τι συνηθίσαμε στο παρελθόν, γιατί περνάμε από το μοντέλο της ακραίας εκμετάλλευσης και της εμμονής στη μείωση του εργασιακού κόστους. Από το μοντέλο δηλαδή της συντριβής της εργασίας, σε ένα μοντέλο επένδυσης στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία του παραγόμενου προϊόντος». Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «η βάση πάνω στην οποία χτίζεται το νέο παραγωγικό μοντέλο, είναι ένα περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας και αξιοπρέπειας, που βελτιώνει την παραγωγικότητα και την καινοτομία, η επένδυση στις ζωντανές δυνάμεις του μόχθου, της εργασίας, της νέας γενιάς. Αυτή είναι η ουσία, του Αναπτυξιακού Σχεδίου που συζητείται σήμερα».
«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται» δήλωσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ είπε, ότι «αυτό που οι νεοφιλελεύθεροι ονομάζετε "ελεύθερο ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους", εμείς το λέμε "εργασιακό μεσαίωνα"». Πρόσθεσε ότι «οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, πρέπει να διασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», επισημαίνοντας ότι η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία «θα κυνηγηθούν και θα συρρικνωθούν ριζικά στο 5% σε βάθος τριετίας» και θα υπάρξει αύξηση μισθών, εκκινώντας από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος σταδιακά θα συμπαρασύρει προς τα πάνω όλες τις αμοιβές.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε τέσσερα ερωτήματα στη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συμφωνείτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού; Συμφωνείτε με την αποφυγή του λοκ άουτ; Συμφωνείτε με την μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων; Συμφωνείτε με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας;». «Προφανώς» έσπευσε να προσθέσει ο κ. Τσίπρας «τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Γνωρίζουμε ήδη την απάντηση».
Επεσήμανε δε, ότι «σας κάλυψε κ. Μητσοτάκη στα εργασιακά θέματα προχθές, ένας συμπαθής σχολιαστής στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όταν έλεγε, ότι το ΔΝΤ έπρεπε να κρατήσει, αλλά δυστυχώς δεν κράτησε. "Βάστα ΔΝΤ" έλεγε εκείνος, "βάστα Σόιμπλε" απαντούσατε εσείς, τριάμισι χρόνια τώρα. Γιατί το σχέδιο σας συνοψίζεται στο τετράπτυχο: Μνημόνια - Απολύσεις - Περικοπές - Ξεπούλημα. Αλλά δεν θα σας την κάνουμε τη χάρη. Αυτή η μαύρη περίοδος για τη χώρα τελειώνει μια και καλή».
Η ΝΔ θέλει να επανέλθει στην εξουσία η παρέα των off shore, των σκανδάλων και της διαφθοράς
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «η ΝΔ δείχνει να ενοχλείται και να εξεγείρεται, από τη θετική προοπτική που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, αντί να την αντιμετωπίζει ως καλοδεχούμενη εξέλιξη». Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, επεσήμανε ότι «ακολουθείτε την ίδια γραμμή, που κρατήσατε σε όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας, που έφερε τη χώρα στο κατώφλι της εξόδου από τα μνημόνια. Μια γραμμή, που δεν είχε καμία συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και της πραγματικότητας. Μια γραμμή που βασίστηκε στη διαστρέβλωση, την προπαγάνδα και τη καταστροφολογία».
Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε: «Να σας απαριθμήσω τι λέτε σήμερα; Ότι δεν υπάρχει τέλος του μνημονίου. Ότι δεν ανακάμπτει η οικονομία. Ότι η χώρα σήμερα είναι χειρότερα από το 2014. Ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Και βεβαίως, ότι δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές, αλλά να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή. Τα λέτε όλα αυτά και είσαστε κολλημένοι σε κάποιες θέσεις, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις. Είστε κολλημένοι, στα ίδια που λέγατε πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει και η τέταρτη. Σαν να μη σας ενδιαφέρει καθόλου, ποια είναι η πραγματικότητα. Αλλά με αυτόν το τρόπο χάνετε όποια αξιοπιστία σας έχει απομείνει. Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες, μια πολιτική δύναμη που εδώ και μια τριετία διαψεύδεται παταγωδώς σε κάθε καταστροφολογικό σενάριο που διατυπώνει;».
Κλιμακώνοντας την επίθεση στην ΝΔ και προσωπικά στον αρχηγό της, είπε ότι «για σας σταθερότητα σημαίνει, να είναι στην εξουσία η παρέα των off shore, των σκανδάλων και της διαφθοράς που χρεοκόπησε τη χώρα». Υπενθύμισε δε στον κ. Μητσοτάκη «τα "καλέσματα" σας να φύγουν οι καταθέσεις στο εξωτερικό, τις επισκέψεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, όπου "παρακαλούσατε" Ευρωπαίους αξιωματούχους να αμφισβητήσουν τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, την "κινδυνολογία" για το τραπεζικό σύστημα και την πρόσφατη τοποθέτηση σας στον ΣΕΒ», όπου όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της ΝΔ κάλεσε τους επενδυτές να μην φέρουν επενδύσεις, μέχρι να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης θα πιεί το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους
«Η στάση σας κ. Μητσοτάκη, πιστεύω θα μείνει στην ιστορία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «θα μνημονεύεστε ως ο πολιτικός αρχηγός, που μετατρέψατε μια ιστορική παράταξη, σε κόμμα της στείρας διαμαρτυρίας, της καταστροφολογίας και της διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων και των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Αλλά εδώ που έχετε φτάσει, θα πιείτε το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους. Σε δύο μήνες, αυτό που ελπίζει ο ελληνικός λαός εδώ και οχτώ χρόνια, αυτό που του τάξατε από τη πρώτη μέρα που μας βάλατε στα μνημόνια, αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θα γίνει πραγματικότητα. Και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς. Θα το έχουμε πετύχει εμείς. Η Ελλάδα θα βγει οριστικά από τα μνημόνια. Και η ιστορία θα γράφει, ότι εσείς μας χρεοκοπήσατε και μας βάλατε στο βαθύ πηγάδι και εμείς με κόπο, με θυσία, αλλά και σχέδιο, βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος και τον οδηγούμε σε μια νέα εποχή δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ότι «κάθε μέρα που περνάει, θα έρχεται πιο κοντά σας ο πολιτικός σας εφιάλτης» διευκρινίζοντας ότι «πετυχαίνουμε εκεί που απέτυχαν τρεις δικές σας κυβερνήσεις. Ανοίγουμε δρόμο ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα. Ό,τι και να κάνετε, δεν θα καταφέρετε να γυρίσετε πίσω. Η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Φεύγει μπροστά, φεύγει από τα μνημόνια, μπαίνει σε μια νέα εποχή».