Μετά το ΚΚΕ ακολούθησαν σταδιακά ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΝΔ
Μετά το ΚΚΕ, αποχώρησαν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος για τη Novartis και η ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Ανάλογη στάση τήρησε και η ΝΔ.
Μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, αποχώρησαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αδ. Γεωργιάδης: Βάναυση καταπάτηση του κανονισμού της Βουλής και στήσιμο σκευωρίας
Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, κατηγορώντας τον για βάναυση καταπάτηση όλων των κανόνων της Βουλής, με το στήσιμο μιας σκευωρίας «που ανοίγει από σήμερα τον Ασκό του Αιόλου» όπως είπε χαρακτηριστικά, με στόχο να κρατά για χρόνια τους αντιπάλους του σε πολιτική ομηρία.
«Όποιος από εσάς είναι εμπλεκόμενος σε αυτή την σκευωρία θα πάει στο δικαστήριο. Αν νομίζετε ότι ένας από εσάς θα γλιτώσει, κάνετε λάθος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι όλες οι κατηγορίες, βασίζονται στις μαρτυρίες τριών ανώνυμων ψευδομαρτύρων.
«Στην περίπτωση μου, τρεις ανώνυμοι μάρτυρες - ψευδομάρτυρες λέω εγώ - μιλάνε για μίζες. Το ίδιο και για τον κ. Στουρνάρα. ‘Όταν θα έρθει στη Βουλή το θέμα του συνεργάτη του κ. Τσακαλώτου που φέρεται να έχει πάρει μίζα, τι θα γίνει με τον κ. Τσακαλώτο; Αν μπορείτε εσείς με τους 3 ανώνυμους μάρτυρες να στέλνετε πρώην πρωθυπουργούς και πρώην υπουργούς, προφανώς θα πάει στη δικαιοσύνη και ο συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου. Και θα δείτε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, όπως λέτε εσείς οι ίδιοι», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής, Σπύρο Λάππα, «υποκριτή με κεφαλαία γράμματα», καθώς όπως είπε, ενώ υπεραμύνεται της ανάγκης να διερευνηθεί η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εν τούτοις η Εξεταστική για την Υγεία δεν αφιέρωση ούτε ένα δευτερόλεπτο για την υπόθεση αυτή.
«Η Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία κ. Λάππα, πόσο ασχολήθηκε για αυτή την υπέρβαση στους 14 μήνες λειτουργίας της; Πόσα λεπτά; πόσες ώρες ασχολήθηκε; Μηδέν δευτερόλεπτα. Πόσο όμως ασχολήθηκε για τους 14 υποτιθέμενους διορισμούς που έκανα; Είκοσι τρεις εβδομάδες. Έχετε δηλαδή φάει 23 εβδομάδες για υποτιθέμενους παράνομους διορισμούς μου, και δεν έχετε αφιερώσει ούτε 23 δευτερόλεπτα για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριτές. Θα μείνετε στην ιστορία ως τέτοιοι υποκριτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Λάππα ότι η Προανακριτική δεν μπορούσε να εξετάσει μάρτυρες, γιατί θα πήγαινε κόντρα στη νομολογία, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος είχε δεσμευτεί, σε περίπτωση που δεν βρει η Προανακριτική ενδείξεις και μένει μόνο το θέμα παραγραφής, ότι θα παραιτηθεί «πάσης προστασίας».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ακόμα, ότι ο ίδιος, με επιστολή του ζητούσε να γίνει έρευνα και να ελεγχθεί για δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν να έχει δήθεν «οφ σορ» εταιρία στη Κύπρο, που ήταν τελικά ένα βιβλιοπωλείο.
«Όταν θα βγάλει η Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» τη δήλωσή μου, θα σας ζητήσω να πείτε συγγνώμη για την δήθεν οφ σορ μου στη Κύπρο, και μην ζητάτε τότε κλαίγοντας να μην πάτε στην επιτροπή δεοντολογίας» είπε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.
Επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Γεωργιάδης και στον πρόεδρο της Προανακριτικής για την «Νοβάρτις», Θοδωρή Δρίτσα, καταλογίζοντας του «απρέπεια» για την επιστολή που του απέστειλε, καλώντας τον όπως είπε, να εκφράσει άποψη για το αν έχει ή όχι η Επιτροπή αρμοδιότητα να εξετάσει την υπόθεση την οποία τώρα την στέλνει στη Δικαιοσύνη δηλώνοντας αναρμοδιότητα.
«Οι μέρες σας τελειώνουν. Θέλετε μέχρι τέλη 2019 να είστε κυβέρνηση; Κανείς δεν κυβερνά για πάντα. Και επειδή σας βλέπω βέβαιους ότι θα ξανακερδίσετε τις εκλογές, δώστε και μια μικρή πιθανότητα να μην σας αποθεώσει ο ελληνικός λαός. Γι' αυτό θα έπρεπε να έχετε μεγαλύτερη συστολή ως προς το κοινοβούλιο και τους κανόνες του που βάναυσα καταπατήσατε», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο Θοδωρής Δρίτσας, που ζήτησε και πήρε το λόγο επί προσωπικού, για να αποκαταστήσει όπως είπε, το κύρος της Επιτροπής, αντέτεινε στον κ. Γεωργιάδη ότι, και τα 10 πρόσωπα προσκλήθηκαν βάσει συγκεκριμένων επιταγών του κανονισμού της Βουλής, όταν οι διαδικασίες οδηγούνταν προς την ολοκλήρωσή τους. «Ειδάλλως θα ήμασταν έκκλητοι αν δεν το κάναμε», τόνισε ο κ. Δρίτσας σημειώνοντας, ότι «οι έξι απήντησαν με ευπρέπεια και οι 3 με ύβρεις».
Γεννηματά: Αυλαία με κακοστημένη παράσταση
Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ομιλία της στην Βουλή ότι «σήμερα εδώ ρίχνει αυλαία μια κακο-στημένη κι εν τέλει κακο-παιγμένη παράσταση. Ένα πραγματικό πολιτικό φιάσκο.
Μια κατασκευασμένη ιστορία, στηριγμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο.
Μια προσπάθεια κατασκευής γεγονότων και ενόχων, μέσω πρόθυμων πλην ανώνυμων μαρτύρων και βολικών παραδοχών.
Μια κοινοβουλευτική παρωδία, με ένα ταιριαστό, άδοξο τέλος» . Μίλησε για πόρισμα της πλειοψηφίας το οποίο συνιστά ομολογία της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. «Αφήστε τα παιχνίδια με τους θεσμούς, σταματήστε να προσβάλετε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών είναι όρος περιφρούρησης της Δημοκρατίας μας», είπε η κ. Γεννηματά .
«Αν είχατε στοιχειώδες αίσθημα πολιτικής ευθύνης θα προκηρύσσατε εκλογές για να επιλέξει ο Ελληνικός λαός ποιον θέλει να είναι στο τιμόνι της χώρας για να την οδηγήσει στην πραγματική, ασφαλή και βιώσιμη έξοδο από την κρίση», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στη συνωμοσιολογία, τα δήθεν «μαύρα μέτωπα», την επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, την εύκολη καταδίκη ανθρώπων και συνειδήσεων για να καλύψει την αποτυχία της.
Για την ουσία της υπόθεσης η κ. Γεννηματά μίλησε για υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο ζητώντας να πέσει παντού φως ζητώντας πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες, εκεί που πραγματικά ανήκουν.
«Ναι, λοιπόν, εμείς ζητήσαμε και απαιτήσαμε να λάμψει η αλήθεια, να διαλευκανθεί η υπόθεση. Με τον συνταγματικά επιβεβλημένο τρόπο. Με σεβασμό στη λειτουργία των θεσμών: της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου. Όχι με προγραφές, όχι με συνοπτικές εκτελέσεις. Όχι με fake επιτροπές για το θεαθήναι. Αρνηθήκατε την ουσιαστική έρευνα. Ανοίξατε τον φάκελο της υπόθεσης, για να κάνετε γκρίζα προπαγάνδα και για να έχετε πηχυαίους τίτλους στον κίτρινο τύπο της συγκυβέρνησης. Δεν θέλατε την αποκάλυψη της αλήθειας. Αρνηθήκατε να καλέσετε μάρτυρες. Πήγατε να στήσετε δίκες άλλων εποχών και σας βγήκε πολιτική επιθεώρηση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας:
«Σε αυτό το βρόμικο παιχνίδι σκιών, που εσείς στήσατε, θα είστε απελπιστικά μόνοι. Η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποχωρεί. Καλή σας νύχτα κ. Τσίπρα».
Στ. Θεοδωράκης: Το φιάσκο της προανακριτικής και η εικόνα της Βουλής ωθούν τους πολίτες στα άκρα
Το Ποτάμι αποχώρησε από την συζήτηση, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να δηλώνει πως «όλοι θα μιλήσουν για μια καλοπαιγμένη παράσταση, για μια διαδικασία-παρωδία. Eίναι μια προσβλητική διαλυτική διαδικασία που δημιουργεί πρόβλημα στις ρίζες του κοινοβουλευτισμού μας. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι για την εικόνα σήμερα της Βουλής και ας αναρωτηθούμε πού οδηγούμαστε. Εμείς πάντως σ’ αυτή την πορεία δεν θα είμαστε παρόντες». Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι το έργο της προανακριτικής ήταν εξαρχής υπονομευμένο, και θα καταγραφεί ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι είναι φανερό ότι αυτή η προανακριτική επιτροπή είναι μια προανακριτική-ντεκόρ, ένα «σκηνικό, για να βγάλουν κάποιοι βουλευτές φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η προανακριτική Επιτροπή δεν προέβη, σε καμία ανακριτική πράξη για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Δεν θέλησε να ψάξει, έστω και στο ελάχιστο, αν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί διέπραξαν όσα λένε οι τρεις «προστατευόμενοι μάρτυρες» και όσα διασπείρουν όλους αυτούς τους μήνες υπουργοί και τα παπαγαλάκια τους. Κρύψατε τους τρεις μάρτυρες. Αρνηθήκατε κάθε είδους εξέτασής τους. Δεν καλέσατε καν το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, τον κ.Φρουζή» ανέφερε απευθυνόμενος προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε τη κυβέρνηση, ότι με πολύ άγαρμπη προσπάθεια επιχειρεί να απαλλάξει τους φίλους της και να καταδικάσει εκ προοιμίου τους αντιπάλους της, ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.
«Οι πολίτες θέλουν - και θα ήθελαν - στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια. Με βάση αυτά να κρίνουν. Και όχι με αφορισμούς και ηθικές διακηρύξεις. Γιατί εκτός των άλλων το αφήγημα ‘ηθικοί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και ανήθικοι όλοι οι άλλοι’ είναι αστείο» ανέφερε. Παράλληλα, διαπίστωσε πως υφίσταται «σύστημα εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Δικαστές που ήταν αρεστοί σε υπουργούς και συγκυβερνήτες εκτοξεύονται στην επετηρίδα και άλλοι που είναι ανεξάρτητοι, περιθωριοποιούνται. Έτσι προσπαθείτε να μετατρέψετε τη Δικαιοσύνη σε πολιτικό όπλο».
«Εμείς θα επιμείνουμε: Να κόψουμε τους δεσμούς της πολιτικής εξουσίας με τη Δικαιοσύνη» διατράνωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Σε ό,τι αφορά τα αδικήματα πολιτικών προσώπων, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι πρέπει να μην υπάρχει σύντομη παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών, να σταματήσει η ασυλία τους. «Πρέπει, δηλαδή, να αλλάξουμε το Σύνταγμα για να μην αποφαίνονται οι ίδιοι οι πολιτικοί για την αθωότητα τους, ή για την ενοχή των αντιπάλων τους», είπε σχετικά.
Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την πρότασή του Ποταμιού, να διεκδικήσει αποζημίωση η κυβέρνηση από τη Novartis. «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα το κάνει. Το κάνατε; Για να μας εμπιστευθεί η κοινωνία απαιτούνται τομές», σημείωσε.Άσκησε επίσης κριτική για αποσπασματικές αλλαγές χωρίς διάθεση να διορθωθούν τα στραβά στον εκλογικό νόμο, διερωτώμενος: «Γιατί δεν αποφασίζουμε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού; Ακόμη και η Τουρκία το έχει κάνει. Εμείς όχι. Γιατί δεν θέλετε ένα αναλογικότερο μπόνους. Ισχυρές κυβερνήσεις, αλλά και δικαιότερη κατανομή εδρών. Και βέβαια σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και όχι μόνο της Β’ Αθήνας. Να πάψουν οι υποψήφιοι να έχουν την ανάγκη των ισχυρών του χρήματος και των media».
Λεβέντης: Η Βουλή έσφαλε που χωρίς να δεθεί η υπόθεση, παραπέμπει
Θλιβερή στιγμή του κοινοβουλίου, χαρακτήρισε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, τη στιγμή που συνέρχεται το κοινοβούλιο με παραπομπή βουλευτών, τ. υπουργών και πρωθυπουργών, τονίζοντας επίσης ότι « καλό θα ήταν στην καριέρα όλων τέτοιες στιγμές να μην υπάρχουν».
Ο κ. Λεβέντης είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «θα έπραττε σωστά αν είχε επαρκή στοιχεία» ωστόσο σημείωσε ότι τα στοιχεία όχι μόνο δεν ήταν επαρκή αλλά ήταν και ατεκμηρίωτα.
Ο Βασίλης Λεβέντης είπε χαρακτηριστικά: « Πριν γίνει η παραπομπή έπρεπε να δεθεί η υπόθεση. Η Βουλή έσφαλε που χωρίς να δεθεί η υπόθεση παραπέμπει» και επανέλαβε την πρότασή του «να υπάρξει διακομματικός έλεγχος, παρουσία δικαστικού λειτουργού για προμήθειες» την οποία, όπως ανέφερε, ουδείς θέλει να υιοθετήσει.
Στο σημείο αυτό ο κ. Λεβέντης αναρωτήθηκε «Σε τι διαφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα από την κυβέρνηση Σαμαρά; Μόνος του διαθέτει τα έργα όπως οι προηγούμενοι. Δεν υπάρχει έλεγχος».