Οι δύο προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό
«Κενή περιεχομένου» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τη συζήτηση σχετικά με συγκεκριμένες προτεινόμενες ονομασίες της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να εκπληρωθούν οι βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.
Απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με την ονομασία «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», το Μαξίμου παραπέμπει στη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ: «Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί».
Ως εκ τούτου, σημειώνει το Μαξίμου, «η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό».
Οι δύο αυτές προϋποθέσεις είναι:
1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ).
«Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας»
Νωρίτερα, το σκοπιανό μέσο a1on.mk, μετέδωσε ότι «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» είναι το όνομα που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της χώρας για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων. Επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας».
Στο νέο όνομα που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι αναφέρεται και το MIA, το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα ενημερώσει τον πρόεδρο Ιβανόφ και τους πολιτικούς αρχηγούς για το νέο όνομα», με τη σημείωση ότι η κυβέρνηση πάντως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει, μέχρι στιγμής, τις πληροφορίες ότι το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι το «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας».