«Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο» για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων, εκτιμά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ
Ως την αρχή ενός θετικού μηνύματος που ήρθε κι απ' την Άγκυρα, αξιολογεί τη σημερινή επίσκεψή του, για πρώτη φορά Ευρωπαίου αξιωματούχου με τη συνοδεία του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσο Δημοσχάκη, στους δύο Έλληνες αξιωματικούς στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης.
«Επισκεφθήκαμε με τον συνάδελφό μου Τάσο Δημοσχάκη, τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι παράνομα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ένιωσα πραγματικά υπερήφανος για την εκπαίδευση, το ήθος και τη δύναμη την οποία έδειξαν αυτά τα παιδιά, που ουσιαστικά στο τέλος μας παρηγορούσαν αντί να τους παρηγορήσουμε εμείς. Σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι περνούν ένα θετικό μήνυμα, το καλύτερο μήνυμα στην ελληνική νεολαία. Οι ίδιοι και οι γονείς τους με αξιοπρέπεια χειρίζονται αυτό το θέμα», σημείωσε λίγο πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο κ. Κεφαλογιάννης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τόνισε ότι «εμείς το έχουμε ψηλά στην ατζέντα των προσπαθειών μας», συμπληρώνοντας πως «οι πιέσεις θα συνεχιστούν γιατί παράνομα κρατούνται παρά το διεθνή νόμο. Αυτή είναι και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που με ομοφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, έδωσε το μήνυμα με το ψήφισμα της προηγούμενης βδομάδας. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν».
Αναφορικά με τις επόμενες ενέργειες, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως αύριο θα ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ ήδη έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης «ο οποίος με πράξεις συμβολισμού θα συμμετέχει σε εκδήλωση στην Ίμβρο, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη…».
Εκτίμησε ότι «έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο» και εκφράζει την ελπίδα «με τη συμπαράσταση και την αρωγή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, να ρθούμε σ' ένα αίσιο τέλος, στο συντομότερο χρονικό διάστημα».
Εξήγησε πως η κράτηση καθίσταται παράνομη «γιατί δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Είναι παράνομη διότι σε πολλές περιπτώσεις στις διασυνοριακές σχέσεις τέτοια θέματα μπορούσαν να τα διευθετήσουν οι χώρες στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Είναι παράνομη γιατί η Τουρκία ουσιαστικά δεν φέρεται ως κράτος δικαίου εδώ και πολύ καιρό και αποτυπώνεται στις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και γιατί δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Αν η Τουρκία είχε πρόβλημα, το πρόβλημα θα το είχε με την Ελλάδα και όχι με ανθρώπους που από λάθος μπήκαν με τα διακριτικά στοιχεία ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. στο έδαφος της Τουρκίας. Όλα αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε και σε πολιτικό και σε νομικό επίπεδο, νομίζω ότι γίνονται αυτές οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και ελπίζω να έχουμε ένα αίσιο τέλος σ' αυτή την περιπέτεια».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε πως «η Τουρκία είναι μια συνδεδεμένη χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια χώρα η οποία πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι μια χώρα που πρέπει να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να λειτουργεί με τους κανόνες του κράτους δικαίου όπως το αντιλαμβάνεται η Ε.Ε. αλλιώς δεν έχει νόημα η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αυτό έχει καταστεί σαφέστατα και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που μετέχουν οι αρχηγοί των κρατών και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με 607 ψήφους έναντι επτά ζήτησε την άμεση απελευθέρωση. Αυτό τα λέει όλα».
Ερωτηθείς για τις συνθήκες κράτησης διευκρίνισε ότι «όσο καλές και να είναι οι συνθήκες κράτησης μια άδικη κράτηση είναι μια άδικη κράτηση. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να βελτιωθούν ή να ΄ναι παραπάνω από άριστες οι συνθήκες κράτησης. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών».
Τέλος ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στην επίσκεψη μετά την επιστροφή του από την Αδριανούπολη στους γονείς του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη στην Ορεστιάδα, σημειώνοντας ότι «όλα δεν γίνονται στα φώτα της δημοσιότητας… Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες. Πρέπει να δώσουμε χώρο στη διπλωματία για να φέρει αποτελέσματα».