Επτά εμβληματικά έργα σε κρίσιμους τομείς της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
«Από σήμερα και για τα επόμενα χρόνια, ως υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ‘'ξεκλειδώνουμε'' τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, με πυξίδα την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική (2016-2021)» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς στην ομιλία του στη σημερινή ημερίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), προσθέτοντας ότι είναι χαρούμενος που συναντά ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα και πάθος.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι διαμορφώνουμε ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο δράσεων για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας, προχωρώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό με εντατικούς ρυθμούς και αξιοποιώντας πλήρως τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, μιλώντας για τις συνδεσιμότητες χαρακτήρισε αργές τις ταχύτητες στα δίκτυα της χώρας υπογράμμισε ότι τα Δίκτυα Νέας Γενιάς θα αποτελέσουν τη λεωφόρο για να φύγουμε μπροστά καλώντας τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει σε αυτά.
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο υπουργός, ενισχύουμε καθοριστικά τις υποδομές για επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας σε όλη την επικράτεια, μέσα από παρεμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ και:
- Ολοκληρώνοντας το έργο Rural Broadband, προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, με δίκτυα internet σε 8.700 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
- Εκκινούμε πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ στην πρώτη του φάση και 250 εκατ. ευρώ στο σύνολό του, για να δώσουμε πρόσβαση σε internet υπερυψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τη μέθοδο της επιδότησης ζήτησης.
- Σχεδιάζουμε -και σε σύντομο χρόνο προχωρούμε- το έργο Ultra-Fast Broadband, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, για να καλύψουμε με δίκτυα νέας γενιάς κάθε περιοχή της χώρας που δεν καλύπτεται ως σήμερα από αντίστοιχα δίκτυα.
- Κινητοποιούμε, μέσα από τις πρωτοβουλίες μας, ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στη χώρα.
- Και, φυσικά, φέρνουμε το 5G, τον καταλύτη του ραγδαίου ψηφιακού μετασχηματισμού και των υψηλών ταχυτήτων των 10Gbps, σε δύο πόλεις της Ελλάδας, τα Τρίκαλα και την Πάτρα.
Ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι οι νέες τεχνολογίες πρέπει να λειτουργούν προς όφελος όλων, για να αμβλυνθούν οι ανισότητες, γιατί αν δεν γίνει αυτό, θα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που δημιούργησε η κρίση. «Δικός μας στόχος, θεωρώ και δικός σας, είναι και παραμένει η δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη. Το να φέρουμε το αύριο, σήμερα για όλους» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι υλοποιούνται 7 εμβληματικά έργα σε κρίσιμους τομείς της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής τα οποία είναι:
- Ενιαία ψηφιακή πύλη, που θα συγκεντρώνει όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κράτους, λειτουργώντας ως ένα one-stop-shop για πολίτες και επιχειρήσεις.
- Η Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων και η ψηφιακή υπογραφή.
- Το Ψηφιακό Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το e-ΓΕΜΗ, παρέχοντας 130.000 δωρεάν ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις , καθώς και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης ισολογισμών.
- Το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (HRMS) με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τη δημόσια διοίκηση, εξοικονομώντας πόρους.
Επίσης, αναφέρθηκε σε δύο δράσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και είναι οι: τεχνολογική πλατφόρμα στο πλαίσιο της ευφυούς γεωργίας και οι εφαρμογές των «έξυπνων πόλεων».
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι «ασκείται μία κριτική, η οποία δεν προκύπτει από λανθασμένη πληροφόρηση, αλλά αποτελεί προσπάθεια σπίλωσης των προσπαθειών μας και κάλυψης όσων δεν έγιναν για χρόνια».
Πρόσθεσε ότι σήμερα βγαίνουν στη διαβούλευση η δημιουργία μίας κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του δημοσίου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών, το έργο για το Barcode στον Τύπο, το έργο για την εφαρμογή του VAR στα γήπεδα, και το έργο της «ευφυούς γεωργίας».
Τέλος, αναφερόμενος στη διαστημική πολιτική της χώρας, ο Ν. Παππάς είπε ότι πριν η κυβέρνηση αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, κανείς δεν μίλαγε για αυτήν, προσθέτοντας ότι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) απαρτίζεται από άριστους επιστήμονες των οποίων η προσφορά έχει αναγνωριστεί. «Κανείς δεν είναι ο απόλυτος κριτής της αριστείας» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ προσθέτοντας «ότι όταν ο πολιτικός διάλογος πάει πέρα από τους χαρακτηρισμούς, φαίνεται ότι στην ουσία ότι τα πολιτικά κόμματα αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι συμφωνούν με την ίδρυσή του. Με ενότητα δυνάμεων μπορούμε να κάνουμε θαύματα στον κλάδο» σημείωσε κλείνοντας ο Ν. Παππάς και υπογράμμισε ότι ο συντονισμός των ενεργειών θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για μια βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας.