Στη Λευκωσία ο Κοτζιάς για το Κυπριακό

Στη Λευκωσία ο Κοτζιάς για το Κυπριακό

Την Κύπρο θα επισκεφτεί σύντομα και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, και Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, θα έχουν αύριο στη Λευκωσία συνομιλίες, οι οποίες θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στο επίκεντρο θα είναι οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, καθώς επίσης, ζητήματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιφερειακά ζητήματα και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Την επομένη, Τρίτη 8 Μαΐου, ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει στην υπό τον πρωθυπουργό ελληνική αντιπροσωπεία, στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στη Λευκωσία.

 Στην Κύπρο η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ

Επίσκεψη στην Κύπρο από τις 9-11 Μαΐου θα πραγματοποιήσει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Μπίντου Κεϊτά, για να «εξετάσει την εφαρμογή των σχετικών εισηγήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη λειτουργία της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο» .

Επίσης, θα συναντηθεί με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με ενδιαφερόμενους φορείς των δύο πλευρών, εκπροσώπους της διπλωματικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταστήσει σαφές ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αυτό.

Σε ερώτηση , αν επίκειται διορισμός, της Τζέιν Χολ Λουτ ως προσωρινής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φαράν Χακ, απάντησε ότι δεν έχει να ανακοινώσει οτιδήποτε σχετικά με το θέμα αυτό.