Η χώρα βγαίνει από τη φάση της βαθιάς ύφεσης, της λιτότητας, της επιτροπείας, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Ένα-ένα τα θέματα που εκκρεμούσαν στη χώρα μας λύνονται - και αυτό κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη και την κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο, ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης από το Ηράκλειο με την ευκαιρία των εγκαινίων της νέας πτέρυγας του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης και του νέου καταστήματος αφορολογήτων ειδών.
Παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, βουλευτών του νομού, του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του συνόλου των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υπουργός επεσήμανε ότι υλοποιούνται δεσμεύσεις και έργα που αλλάζουν την εικόνα του νησιού.
«Το αεροδρόμιο παραδίδεται σήμερα πλήρως ανακαινισμένο έπειτα από τη δωρεά των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών (ΚΑΕ). Ένα αεροδρόμιο, που λόγω των εγκαταστάσεων του δεν κοσμούσε ούτε τη χώρα ούτε την Κρήτη. Ένα αεροδρόμιο το οποίο το 2010 εξυπηρέτησε 3887.000 επισκέπτες και το 2017 7.484.590, με αντίστοιχη αύξηση των κινήσεων των αεροσκαφών».
Όπως ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για έργο, το κόστος του οποίου ξεπέρασε τα 13 εκατομμύρια ευρώ, με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την ίδια ώρα που τα ΚΑΕ στηρίζουν τα ελληνικά προϊόντα προωθώντας την εικόνα της ελληνικής παραγωγής και των παραγωγών στο εξωτερικό. «Η δωρεά αυτή δείχνει το δρόμο στην υγιή παραγωγικότητα, στη συνείδηση του καθένα μας όταν ωφελούνται κάποιοι από τις δημόσιες υποδομές ότι πρέπει να συνεισφέρουν. Όταν κάποιοι κλάδοι ωφελούνται από τις υποδομές πρέπει να εισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα η προώθηση των ελληνικών προϊόντων είναι μία ενίσχυση σημαντική στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να αποκτήσει παραγωγική δομή να σταθεί στα δικά της πόδια. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε γιατί τόσα χρόνια δεν είχαν κινητοποιηθεί οι υγιείς δυνάμεις για να βάλουν πλάτη στην προσπάθεια ώστε να στηριχθούν οι αναγκαίες υποδομές».
Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας μέσα σε ένα χρόνο εγκαινίασε δύο αεροδρόμια σε συνεργασία με δύο δωρητές. «Σήμερα πια μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν αναδειχθεί και μεταμορφωθεί και βρίσκονται στην υπηρεσία της χώρας. Το συγκεκριμένο μάλιστα αεροδρόμιο θα λειτουργήσει αρκετά χρόνια μέχρι να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι θα είναι μία υποδομή, που χρειάζεται η Κρήτη και θα γίνει στο πλαίσιο των νέων συμπράξεων συμφωνιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το 2% των εισπράξεων του αεροδρομίου θα είναι ανταποδοτικό στο δήμο και στην Περιφέρεια, για τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και για την αρχιτεκτονική του τοπίου. Θα είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο που θα αναδείξει, τόσο την Κρήτη όσο και τη χώρα»
Σχετικά με τις φωνές που ακούγονται και στέκονται αντίθετες στο αεροδρόμιο Καστελίου, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση σέβεται όλες τις φωνές. Οι κάτοικοι και πολίτες που θα απαλλοτριωθούν οι περιουσίες τους έχουν δίκιο και πρέπει να πάρουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις, ιδιαίτερα όσοι ζουν από αυτές τις εκτάσεις και είμαστε μαζί τους για να συνηγορήσουμε στις δικαστικές αποφάσεις.
Σχετικά με τη σύνδεση του αεροδρομίου με τους οδικούς άξονες, ο υπουργός ανέφερε ότι ο ΒΟΑΚ και ο Νότιος 'Αξονας του νησιού θα είναι δύο μεγάλα έργα που από τον ερχόμενο Μάιο "όλα θα ξεκινήσουν και όλους τους περιμένει πολύ δουλειά": «Το πρώτο 15μερο του Μαΐου, ξεκινάει η διαδικασία δημοπράτησης του ΒΟΑΚ μετά από πολλές δεκαετίες, άρα οφείλουμε να ενημερώσουμε αμέσως μετά τους πολίτες για το πλήρες χρονοδιάγραμμα, διότι δεν πρέπει να αφεθεί κανένα περιθώριο σε όσους παραπληροφορούν. Ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο μέχρι να κατασκευαστούν δεν γίνεται να είναι στη σημερινή κατάντια. Δεν μπορεί να θρηνούμε πλέον θύματα. Για αυτό και ξεκινάμε τους κόμβους, που συνολικά θα είναι τρεις και δεν θα ακολουθήσουμε την πολιτική έργων που στο παρελθόν εξυπηρετούσαν άλλες σκοπιμότητες».
Επίσης, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε και στα αρδευτικά έργα που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα γίνουν στην Κρήτη. «Ιεράπετρα και Οροπέδιο, φράγματα και αρδευτικές υποδομές, όλα θα ολοκληρωθούν» ανέφερε.
Δραγασάκης: Πρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα να παρεμβαίνουμε στο παρόν
Στην επιτυχή σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην τελετή εγκαινίων, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από τέτοιες συμπράξεις και συνεργασίες.
«Παλιά εκθειάζαμε, άλλοι τον δημόσιο τομέα και άλλοι τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα όμως έχουμε μία κυβέρνηση που είναι πλουραλιστική. Είμαστε ανοικτοί, δεν κάνουμε διακρίσεις και αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία δεδομένου ότι το μέλλον βρίσκεται στη συνεργασία φορέων και θεσμών που μπορούν να συμβάλουν. Το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι μία ευκαιρία να σκεφτούμε γύρω από την έννοια του σχεδιασμού της ανάπτυξης. Επί χρόνια πολλά υπήρχε το δίλημμα "επέκταση του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης ή δημιουργία νέου". Δεκαετίες πέρασαν με τέτοια διλήμματα. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι πρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα να παρεμβαίνουμε στο παρόν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το παρόν στην εγκατάλειψη. Για την κυβέρνησή μας τα πράγματα λοιπόν είναι πιο απλά. Εμείς σκεπτόμαστε και λειτουργούμε ως σύνολο. Πιστεύουμε στη συλλογικότητα και δεν υπάρχει λόγος για το αντίθετο».
«Όλοι οι υπουργοί στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, θα θέλουν να κάνουν τον απολογισμό τους και στο λαό της Κρήτης, δείχνοντας ότι, όχι μόνο υλοποιήσαμε αυτά που είπαμε, αλλά υπερβήκαμε πολλά από αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.
Τέλος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε όλους να αντιληφθούν ότι ήρθε η ώρα που για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια: «Βγαίνουμε χωρίς προαπαιτούμενα με έναν τρόπο καθαρό, όχι όμως ότι δεν θα έχουμε υποχρεώσεις για το μέλλον - αντιθέτως η ευθύνη της ανάπτυξης από εδώ και πέρα είναι αποκλειστικά δική μας. Η χώρα βγαίνει από τη φάση της βαθιάς ύφεσης, της λιτότητας, της επιτροπείας, η οποία περιόριζε ακόμα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Από εδώ και πέρα, η ευθύνη είναι δική μας, θα πορευτούμε με τα δικά μας σχέδια, θα δημιουργήσουμε τους δικούς μας μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου των πράξεων μας κάτι που ήδη κάνουμε, αρχίζοντας μάλιστα από τα περιφερειακά συνέδρια. Στη θέση μιας δεκαετίας κρίσης, καλούμαστε να σχεδιάσουμε μια δεκαετία ανάπτυξης, μια δεκαετία δημιουργίας με θέσεις απασχόλησης, μια δεκαετία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών και μια δεκαετία που θέλουμε να καταγραφεί στην ιστορία που η χώρα άλλαξε παραγωγικό πρότυπο και μπήκε σε μια νέα λογική απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος. Βρισκόμαστε λοιπόν στην Κρήτη, το νησί που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει παθογένεια» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει «αντί να έχουμε αυθαίρετη δόμηση να έχουμε οργανωμένη δόμηση. Αντί να έχουμε άναρχη ανάπτυξη να έχουμε σχεδιασμένη ανάπτυξη, αντί να έχουμε επιχειρηματικότητα παράτυπη ή παράνομη, να έχουμε επιχειρηματικότητες στο πλαίσιο οργανωμένων υποδομών υποδοχής. Σημαίνει αντί να μιλούμε για έργα επί δεκαετίες και τίποτα να μη γίνεται, να σχεδιάζουμε έγκαιρα, να αποφασίζουμε έγκαιρα, να έχουμε επιλογές, άσχετα αν έχουν ρίσκο και να υλοποιούμε γρήγορα».
Τέλος ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην αύξηση παρουσίας των ελληνικών προϊόντων στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, φτάνοντας σε ποσοστό 36% στα ράφια των 145 καταστημάτων όπου εργάζονται 2.500 υπάλληλοι. Αυτό, όπως σημείωσε, ενθαρρύνει την κυβέρνηση, «… να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και να επενδύσουμε στην ιδέα ότι ο τουρισμός μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Δηλαδή, αν στο μερίδιο της τουριστικής κατανάλωσης, η συμμετοχή των ελληνικών προϊόντων αυξηθεί, αυτό αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης της γεωργίας και μεταποίησης. Το ίδιο ισχύει και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα σχέδια μας είναι υλοποιήσιμα».