Πώς τοποθετήθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
«Πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά, ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μία συνολική θετική συμφωνία», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης κατέστησε σαφές ότι προκειμένου να πάρει πρόσκληση η ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υλοποιηθούν η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ρωσία, τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης, το ζήτημα του Αφγανιστάν και τα δυτικά Βαλκάνια, ενώ ο κ. Κοτζιάς είχε μία σειρά συναντήσεων, με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.
Όσον αφορά στη Ρωσία, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι «έγινε μία συζήτηση, όπου από πλευράς μου υπογράμμισα ότι αυτές οι κριτικές παρατηρήσεις που γίνονται μέσα στο Συμβούλιο, είναι καλό να λέγονται και απ’ ευθείας με τη Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία», ενώ όσον αφορά στην κρίση του Νότου, έκανε μια σειρά από προτάσεις, όπως είναι η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλους περιφερειακούς οργανισμούς.
Στόλτενμπεργκ: Πρώτα η λύση του ζητήματος της ονομασίας
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας επανέλαβε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτνμπεργκ, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ.
«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη. Μόλις το θέμα του ονόματος λυθεί, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το θέμα του ονόματος παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχουμε νέο μομέντουμ. Ελπίζουμε Αθήνα και Σκόπια να φτάσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της συνεδρίασης.