«Πρέπει να υπάρξουν διατυπώσεις που να ξεκαθαρίζουν ότι η πΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις απέναντι στη Ελλάδα, ούτε και πρόθεση οικειοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της»
Αισιόδοξος ότι Ελλάδα και Σκόπια είναι κοντά σε λύση «που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας» δήλωσε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απέριψε την πρόταση - αίτημα της Αθήνας για ονομασία erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση.
Επίσης, ο Ζάεφ δήλωσε ότι δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη Ελλάδα.
Όσον αφορά στους ελληνικούς ισχυρισμούς περί περί αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν διατυπώσεις που να ξεκαθαρίζουν ότι η πΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις απέναντι στη Ελλάδα, ούτε και πρόθεση οικειοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Αντίστοιχα μέτρα θα πρέπει να πάρει και η ελληνική πλευρά, όπως τόνισε.
Σε άλλη συνέντευξη στον τηλεοπτικόσ σταθμό «TV 24» ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι ποτέ στο παρελθόν Ελλάδα και πΓΔΜ δεν ήταν πιο κοντά στην επίλυση του θέματος της ονομασίας απ’ ότι είναι σήμερα.
Ανέφερε ότι οι δύο χώρες συζητούν για γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι για χρονικό.
Επισήμανε, επίσης, ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν ακόμα διαφορές στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος, το οποίο συνδέεται και με το εύρος χρήσης. Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά δείχνει κατανόηση στο θέμα της ταυτότητας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει λύση, η οποία, όπως είπε, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.
Σημείωσε, ακόμα, ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στη λύση του θέματος της ονομασίας και ότι «έχουν μείνει λίγα θέματα, τα οποία, όμως, όπως είπε και ο ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ, είναι τα πιο σημαντικά».
«Είναι σημαντική η πρόοδος που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα. Προχωράμε προς τη λύση και όλα αυτά μας δίνουν ελπίδα ότι η λύση είναι δυνατή. Ξέρετε ότι η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη εφόσον βρεθεί λύση. Δεν χρειαζόμαστε καν τη Σύνοδο Κορυφής που θα κάνει η Συμμαχία τον Ιούλιο. Όμως θα ήταν καλό αν μπορέσουμε να έχουμε λύση. Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, οπότε η "Μακεδονία", εάν συνεχίσει να κινείται στην ίδια πορεία, έχει κάθε δικαίωμα να περιμένει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων…Είναι επίσης σημαντικό και για τις διμερείς σχέσεις. Με την Ελλάδα έχουμε εξαιρετική συνεργασία, οι πολίτες της χώρας μας έκαναν σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέψεις στην Ελλάδα το 2017. Αλλά αυτό το πολιτικό πρόβλημα είναι ένα εμπόδιο για την μεγιστοποίηση της συνεργασίας».