Κατηγορεί την κυβέρνηση για την μη αλλαγή του νόμου για τη διαδικασία απονομής ασύλου
Αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη απέναντι στην Τουρκία με τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, άφησε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στον ρ/σ του ΑΠΕ «Πρακτορείο FM».
Όπως υποστήριξε, η μη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη διαδικασία απονομής ασύλου για τους πρόσφυγες, αποτελεί «ανοιχτό μέτωπο», καθώς χρησιμοποιείται από τη γειτονική χώρα ως εργαλείο, για να καταστεί το ζήτημα διμερές πρόβλημα. «Δεν κάναμε καμία προετοιμασία της χώρας. Είναι βουλιαγμένα τα νησιά χωρίς να αυξηθούν οι ροές, έχουν υπερδιπλάσιο πληθυσμό, χωρίς να αυξηθούν οι ροές. Δεν έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, παρόλο που ο κ. Μουζάλας το έχει εξαγγείλει από πέρσι τον Ιούνιο ως διάθεση της κυβέρνησης» είπε.
Πρόσθεσε ότι «ο κ. Βίτσας είπε ότι θα γίνει τώρα μετά το Πάσχα, δεν έχω δει καμία κίνηση, υπάρχει μία εσωτερική αντίδραση. Και αυτή τη στιγμή έχουμε αφήσει τον Ερντογάν να μπορεί να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό σαν διμερές πρόβλημα και αυτό αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη. Είναι ένα πράγμα που δεν θα επιτρέπαμε σαν ΝΔ να συμβεί. Και νομίζω ότι έχει αφήσει τη χώρα μας ανοιχτή και σε αυτό το μέτωπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και συμπλήρωσε ότι η ΝΔ «δεν θα είχε αφήσει τη χώρα ανοιχτή και εκτεθιμένη στις ορέξεις της Τουρκίας σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού».
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ως προς την επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων. «Η Ελλάδα είναι που δεν την εφαρμόζει (την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας), ως προς την επιστροφή στην Τουρκία. Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε επιστρέψει στην Τουρκία γύρω στους χίλιους ανθρώπους. Έχουμε φτιάξει μία διαδικασία απονομής ασύλου, που ουσιαστικά εγγυάται ότι κάποιος μπορεί να μείνει στη χώρα μας στο διηνεκές χωρίς ποτέ να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του. Και αυτό είναι δημιούργημα αυτής της κυβέρνησης, δεν είναι παγκόσμιος κανόνας» είπε.
Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, εκτίμησε ότι οφείλεται περισσότερο στην αλλαγή που έχουμε δει στην τουρκική πολιτική μετά το πραξικόπημα, καθώς η γειτονική χώρα «ήθελε μία διαφορετική εξέλιξη για τους οχτώ», για την οποία, όπως ισχυρίστηκε, «δεν έγινε από την ελληνική πλευρά ο καλύτερος χειρισμός». Επεσήμανε δε, ότι υπάρχει αύξηση της έντασης από πλευράς τουρκικού στρατού, αλλά και αύξηση της έντασης της ελληνικής ρητορείας από την πλευρά του υπουργού Άμυνας.
«Εγώ δεν πιστεύω στους υψηλούς τόνους και ότι βοηθάνε. Ο πρωθυπουργός δεν έχει επιλέξει τους υψηλούς τόνους, ο υπουργός εξωτερικών έχει επιλέξει την αφωνία και έχουμε έναν υπουργό Άμυνας ο οποίος διαχειρίζεται αυτή την υπόθεση σε πολύ υψηλούς τόνους. Αν θυμάστε από το παρελθόν και αν δείτε και στην παγκόσμια σκηνή, οι υπουργοί Άμυνας δεν είναι αυτοί που μιλάνε περισσότερο. Συνήθως είναι οι υπουργοί Εξωτερικών αυτοί που μιλάνε... όταν μιλήσουν οι υπουργοί Άμυνας, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν πάρα πολύ» είπε.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στις επιλογές της κυβέρνησης για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Οι επιλογές των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των χρημάτων που επέλεξε να ξοδέψει αυτή η κυβέρνηση με το που ήρθε στην εξουσία ήταν επιλογές οι οποίες ήταν πολύ ακριβές και πολύ κακά στοχευμένες σε σχέση με το όφελος που είχαν. Θα σας θυμίσω την ανακατασκευή των υπερσαραντάχρονων αεροπλάνων P3 τα οποία κόστισαν πολύ και τρία χρόνια μετά δεν έχουν έρθει στη δράση» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.