«Η Τουρκία ζει στη φυλακή της γεωγραφίας της, όπου επιδιώκει να φυλακίσει και την Ελλάδα», αναφέρει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης
«Η ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε, από την αρχή το θέμα, και έδειξε ότι έχει καθόλου καλά μελετημένη την τουρκική διπλωματία» δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας για το ζήτημα που έχει προκύψει με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
«Δεν είναι δυνατόν να αγνοείς ότι η γείτονα χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να λειτουργείς στα σύνορα της χαλαρά, όπως σε παρελθούσες ήρεμες περιόδους. Είναι εξίσου επιπόλαιο να μιλάς είτε για «λύση ωρών», είτε για «λύση δεκαπενταετίας...» αναφέρει ο πρώην υπουργός.
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντά με το ίδιο νόμισμα στον Αλέξη Τσίπρα, αξιοποιώντας την επιπόλαιη αρχική του απάντηση για την επιστροφή των 8 Τούρκων. Η ειρωνική αναφορά του στην «Ανεξάρτητη Τουρκική Δικαιοσύνη» δείχνει τη διάθεση να παίξει στις κόκκινες γραμμές... υιοθετώντας στη λογική του ‘το ανατολίτικο παζάρι’» προσθέτει.
Ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για θετική έκβαση σε σύντομο χρονικό διάστημα απαντά ότι «είναι λάθος διαπραγματευτικά αυτού του είδους οι προεκτιμήσεις» και υποστηρίζει πως «κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης Ερντογάν είναι να ρίξει, και σε αυτό το θέμα, "οθωμανικό χαστούκι" με σκοπό να εδραιώσει το ρόλο της Τουρκίας ως ισότιμης περιφερειακής δύναμης».
Αναφερόμενος στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο κ. Στυλιανίδης υποστηρίζει ότι «η Τουρκία ζει στη φυλακή της γεωγραφία της, στην οποία, επιχειρεί τις τελευταίες δεκαετίες να εγκλωβίσει και την Ελλάδα».
«Είναι μια μεγάλη σε χερσαία έκταση χώρα με μακρά ακτογραμμή, που νιώθει όμως περίκλειστη, διότι δεν έχει πρόσβαση στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Αυτό της δημιουργεί εκνευρισμό και διπολικότητα. Χρησιμοποιεί η ίδια το δίκαιο της θάλασσας στον Ευξείνου Πόντο, αλλά το αρνείται για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης.
Σχετικά με την πολιτική του Τούρκου προέδρου, ο πρώην υπουργός εκτιμά πως «κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης Ερντογάν, και σε αυτό το θέμα, είναι να ρίξει οθωμανικό χαστούκι... -όπως είπε και ο ίδιος- στις ΗΠΑ, με σκοπό να εδραιώσει το ρόλο της Τουρκίας ως ισότιμης περιφερειακής δύναμης. Το παιχνίδι του αυτό δεν έχει μόνο στόχο την εσωτερική πολιτική του ενδυνάμωση, αλλά και την επιβολή του στην ευρύτερη περιοχή».
Τέλος, μιλώντας για την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι «η πρώτη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα είναι να εφαρμόζεται το Σύνταγμα» ωστόσο πιστεύει ότι «αν πάρα ταύτα ανοίξει το θέμα, η ΝΔ δεν μπορεί να απουσιάζει».