Τι δείχνουν τα στοιχεία νέας δημοσκόπησης
Στοιχεία έκπληξη δίνει νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη. Συγκεκριμένα, η έρευνα της εταιρείας Κάπα Research που δημοσιεύει το «Έθνος» δείχνει ότι κλείνει η ψαλίδα και η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι στο 4,4%.
Βασικός παράγοντας της ρευστότητας η άρνηση του ενός τετάρτου ερωτηθέντων (24%) να δηλώσει τι θα ψηφίσει.
Την ίδια στιγμή, το άθροισμα που συγκεντρώνουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μικρότερο του 40%. Όσο αφορά τη διαφορά τους, καταγράφεται στο 4,4%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται συγκεντρώνοντας στην πρόθεση ψήφου 21,6% έναντι 17,% του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται πολυδιάσπαση των ψήφων σε μικρότερους σχηματισμούς. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων.
Μάχη για την τρίτη θέση δίνουν Κίνημα Αλλαγής και Χρυσή Αυγή.
Οι ερωτώμενοι είναι προβληματισμένοι για την εικόνα και την κατάσταση της χώρας στις επόμενες δεκαετίες, αν και ένα σημαντικό ποσοστό (38%), που πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα, μπορεί να θεωρηθεί ακτίδα αισιοδοξίας.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της μέτρησης η πρόθεση ψήφου:
- ΣΥΡΙΖΑ 17,2%
- Νέα Δημοκρατία 21,6%
- Κίνημα Αλλαγής 7,8%
- Χρυσή Αυγή 7,8%
- ΚΚΕ 6,3%
- ΑΝ.ΕΛ. 2,5%
- Εν. Κεντρώων 2,3%
- Λαϊκή Ενότητα 1,5%
- ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%
- Εθν. Ενότητα ΛΑΟΣ 1,4%
- Πλεύση Ελευθερίας 1,4%
- Ελληνική Λύση 1,7%
- Μέρα 25 1,2%
- Άλλο 2,1%
- Ακυρο Λευκό 2,2%
- Αναποφάσιστοι 13,7%
- Δεν θα ψηφίσουν 8,1%
Η έρευνα έγινε σε 13 περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα μεγαλύτερο των 8.000 ανθρώπων.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο... κανένας, με 47,5%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει οριακές απώλειες με ποσοστό 28,5%, με τον σημερινό πρωθυπουργό να συγκεντρώνει το 22,5% των ερωτηθέντων.
Παρά το γεγονός ότι οι ερωτώμενοι είναι προβληματισμένοι για την εικόνα και την κατάσταση της χώρας στις επόμενες δεκαετίες, ένα σημαντικό ποσοστό 38% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα.
Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο ότι περίπου 7 στους 10 βλέπουν το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρώπης όχι όμως και εντός της Ευρωζώνης όπου τα ποσοστό πέφτουν στο 50%.