Εξυπηρετούνται οι επιλογές Ερντογάν με την ένταση, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας
«Έχουμε μια κλιμάκωση -έστω και ρητορικού χαρακτήρα- των εντάσεων που θέλει να προκαλεί η Τουρκία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Ο κ. Κουβέλης τόνισε, ότι «αναμφισβήτητα αυτό που η ηγεσία της Τουρκίας διατυπώνει ως απόψεις, είναι θέματα που τροφοδοτούν κλίμα μεγάλης έντασης». Συμπλήρωσε δε, ότι «αυτή η ένταση εξυπηρετεί τις επιλογές Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό, αλλά και με προβλήματα υπαρκτά που έχουν σχέση με επί της ουσίας ανύπαρκτες ή αμφίρροπες συμμαχίες, που επιχειρεί να διαμορφώσει».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε ότι είναι «λάθος η λέξη ομηρία», που χρησιμοποιεί ο υπουργός Πάνος Καμμένος για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, γιατί όπως είπε «διαμορφώνει άλλες καταστάσεις και διευκολύνει την Τουρκία στη βάση του νομικού όρου, να αξιοποιήσει κάποια στιγμή το στοιχείο αυτό». «Άλλωστε» πρόσθεσε «ο Ερντογάν βάζει εμμέσως θέματα σε σχέση με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι έτυχαν του πολιτικού ασύλου μέσα από τις διαδικασίες της ελληνικής ανεξάρτητης δικαιοσύνης».
«Η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στελεχών» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης «είναι και απαράδεκτη και παρατεταμένη και βεβαίως διαμορφώνει την παραδοχή, ότι έχουμε όχι ομηρία, αλλά απαράδεκτη κράτηση. Για αυτό πρέπει να οδηγηθούν στην τουρκική δικαιοσύνη στην οποία αναφέρεται ο Ερντογάν και να κριθούν. Πιστεύω ότι δεν έχουν διαπράξει το αδίκημα και με όρους νομικής αξιολόγησης της παράνομης εισόδου σε ξένη χώρα. Είναι απαράδεκτο να τους κρατάνε χωρίς την ύπαρξη κατηγορητηρίου και με επίκληση στοιχείων που θέλει να αναζητήσει η τουρκική δικαιοσύνη για να συνταχθεί το κατηγορητήριο».
Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό «πολιτικοί κρατούμενοι» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος κ. Βεμπερ, δήλωσε ότι «ο χαρακτηρισμός έγινε με την έννοια, ότι το πολιτικό στοιχείο είναι παρόν, με δεδομένο ότι πολιτική του Ερντογάν είναι να εντάξει ένα διασυνοριακό επεισόδιο σε πολιτική σχεδίαση, σε πολιτικό χειρισμό».
Ερωτηθείς για το αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ενδεχόμενο, να συμβεί θερμό επεισόδιο, ο κ. Κουβέλης είπε, ότι δεν σπεύδει να μιλήσει για θερμό επεισόδιο, αλλά ότι ενδέχεται μια αναχαίτιση, να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο. Επανέλαβε, ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική, προάγει την ειρήνη, αλλά είναι και αποφασισμένη να εξασφαλίσει και να υπερασπιστεί με σαφήνεια όλα εκείνα που είναι κυριαρχικά κατοχυρωμένα διεθνή και εθνικά δικαιώματα της χώρας μας, τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε από τη θέση αυτή να δίνουμε το μήνυμά μας προς την Τουρκία».
Ο κ. Κουβέλης ερωτηθείς για το αν είναι αισιόδοξος για την εξέλιξη της διαδικασίας με την ΠΓΔΜ, είπε ότι έχουν σημειωθεί βήματα στην διαπραγμάτευση και συμπλήρωσε ότι «νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να περπατήσει η διαπραγμάτευση, δεν μπορώ όμως να σας πω, πότε εκτιμώ, ότι θα επέλθει συμφωνία».
«Δεν μπορώ να σκεφτώ, με ποιο τρόπο μια συμφωνία η οποία θα εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, εάν και εφόσον υπάρξει η σχετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να εμποδιστεί ως προς την εφαρμογή της», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος σε σχετική τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Καμμένος είπε, ότι η κυβερνητική συνοχή δεν θα απειληθεί, από διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με αυτή που σήμερα ακολουθεί. Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει πρόβλημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης απάντησε, ότι εκτιμά, πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα.