Πρόκειται για μία χρονοβόρα και αναποτελεσματική διαδικασία, υποστηρίζει η βουλευτής της ΝΔ
«Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αποτύχει παταγωδώς. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί με πολύ αργούς ρυθμούς, από τις 27 χιλιάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από επιχειρήσεις και τις 7 χιλιάδες από ελεύθερους επαγγελματίες, 700 μόνον κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την αίτηση και μόλις 23 να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», αναφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή σχετική επίκαιρη επερώτηση που κατατέθηκε στον υπουργό Οικονομίας από 26 βουλευτές της ΝΔ.
«Ύστερα από καθυστέρηση 2 ετών και αφού είχε μοιράσει φρούδες ελπίδες για δήθεν σεισάχθεια και κούρεμα δανείων, η κυβέρνηση έφερε τον Απρίλιο του 2017 τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που μόνο εξωδικαστικός δεν είναι. Με τον νόμο αυτόν, υποσχέθηκε ότι θα δώσει οικονομική ανάσα στους Έλληνες επιχειρηματίες που αγωνιούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους", αναφέρει η κ. Μπακογιάννη και επισημαίνει ότι "ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αποτύχει παταγωδώς. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί με πολύ αργούς ρυθμούς, από τις 27 χιλιάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από επιχειρήσεις και τις 7 χιλιάδες από ελεύθερους επαγγελματίες, 700 μόνον κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την αίτηση και μόλις 23 να ρυθμίσουν τις οφειλές τους».
«Επιβεβαιώνεται έτσι στην πράξη ότι πρόκειται για μία χρονοβόρα και αναποτελεσματική διαδικασία», αναφέρει η κ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και κατηγορεί την κυβέρνηση επειδή από την πρώτη στιγμή απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την υιοθέτηση μιας γρήγορης, αυτοματοποιημένης, ηλεκτρονικής και πραγματικά εξωδικαστικής διαδικασίας που θα διευκόλυνε επιχειρήσεις και επαγγελματίες στη ρύθμιση των χρεών τους.
«Το ισχύον σύστημα δεν επιλύει το πρόβλημα. Αντιθέτως, δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις των οφειλετών με τους πιστωτές τους και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ταλαιπωρημένη αγορά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη. Οι αργοί ρυθμοί, τα διαρκή προσκόμματα και τα αποτρεπτικά κριτήρια που προβλέπονται, αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πρόκειται για άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την οικονομία», αναφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη και υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ανίκανη να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που παλεύουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να σταθούν όρθιες».
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης καλείται να ενημερώσει τη Βουλή τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να επιταχυνθεί η διαδικασία και αν προτίθεται να εισαγάγει διατάξεις, προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού και να ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.