Σε μια στιγμή που επικρατεί διχασμός στην Κεντροαριστερά για την Συνταγματική Αναθεώρηση
Μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει η επιστολή-απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στη Φώφη Γεννηματά για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς το άνοιγμα του πρωθυπουργού γίνεται σε μια στιγμή, που υπάρχει διχασμός στους κόλπους της Κεντροαριστεράς για το θέμα.
Ειδικότερα, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικρίνει την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για την σχετική πρωτοβουλία της, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει το πολιτικό περιβάλλον και η δυνατότητα συνεννόησης με την κυβέρνηση για την αναθεώρηση, ο κ. Τσίπρας καλεί την κυρία Γεννηματά να διαμορφώσουν μία πλειοψηφία, που θα προωθήσει προοδευτικές αλλαγές στο υπάρχουν συνταγματικό πλαίσιο.
Εκφράζει μάλιστα την συμφωνία του με την διαπίστωση της κυρίας Γεννηματά ότι απαιτείται μία γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση και δηλώνει ότι είναι στην διάθεσή της να συζητήσουν από κοντά τις προτάσεις της. «Αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή του προς την Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στη σχετική επιστολή της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ο πρωθυπουργός πάντως διατυπώνει την εκτίμησή του, ότι «οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας». Διαβεβαιώνει δε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεσή της προκειμένου να συζητήσουν από κοντά τις προτάσεις της.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός συμφωνεί ότι «απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα», ωστόσο εκτιμά ότι «αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη». Υπογραμμίζει επίσης ότι «ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας».
Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει τέλος ότι έχει δεσμευτεί ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, «θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει» και πως «ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες»
Χθες με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της ΧΑ) η Φώφη Γεννηματά επισήμανε την αναγκαιότητα να ξεκινήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή, τονίζοντας ότι «στην αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχουν αναφερθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Συνταγματικού τόξου».
«Σ' αυτό το πλαίσιο» και προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, σας αποστέλλω τις προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και την αναβάθμιση του κύρους των θεσμών και του κράτους Δικαίου.
«Πιστεύουμε» προσέθετε η κυρία Γεννηματά «ότι επιβάλλεται να κινηθεί επιτέλους η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς».
Οι αιχμές Βενιζέλου για τη Φώφη
Αντίθετος με τις προτάσεις της Φώφης Γεννηματά, για τη Συνταγματική αναθεώρηση εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Η κ. Γεννηματά πήρε μία πολιτική πρωτοβουλία, για την οποία εγώ δεν είμαι ενημερωμένος, δεν με έχει ρωτήσει κανείς ούτε επί της ουσίας ούτε επί των χειρισμών. Είπα την άποψή μου στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το πολιτικό κλίμα και την πολιτική στρατηγική, αλλά εγώ δεν είμαι ένα στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, δεν είμαι ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είμαι ένας καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου που επιφορτίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και, στη συνέχεια, από τον Κώστα Σημίτη με το βαρύ καθήκον του Γενικού Εισηγητή της αναθεώρησης του Συντάγματος από το 1995 έως το 2001 που έγινε η μεγαλύτερη και πιο συναινετική αναθεώρηση», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
«Αν δεν ρωτά εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα μας, στο οποίο ανήκουμε, αν δεν ρωτά την κοινοβουλευτική ομάδα; Λοιπόν, αυτές είναι κινήσεις οι οποίες δημιουργούν στρατηγική σύγχυση, διότι, εκεί που έχεις στο στόχαστρο την επίθεση που κάνει η κυβέρνηση κατά των Θεσμών, καλείς την Κυβέρνηση, από ίση απόσταση, να σου πει εάν συμφωνεί και εάν συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά και να συμφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν συμφωνεί προφανώς, δεν αρκεί αριθμητικά, αριθμητικά εξαρτάσαι από τη συμφωνία του κ. Τσίπρα» συνέχισε φανερά ενοχλημένος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.