Πώς αξιολογούν οι πολίτες τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΠΓΔΜ
Περισσότεροι από 9 στους 10 Έλληνες θεωρούν την Τουρκία ως χώρα που αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Alpha και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού.
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (47%) θεωρούν την Αλβανία ως κίνδυνο για την Ελλάδα, ενώ ένα 37% βλέπει ως κίνδυνο και την ΠΓΔΜ.
Μοιρασμένες είναι πάντως οι απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, με το 49,5% να τάσσεται υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και το 46% να προκρίνει τη σκληρή στάση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Έλληνες ανησυχούν πολύ ή αρκετά για πολεμικό επεισόδιο σε ποσοστό 65,5%, για απώλεια εδαφών σε ποσοστό 49,5% και για οικονομική και πολιτική απομόνωση σε ποσοστό 48%.
Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το 56,5% των πολιτών τάσσεται υπέρ λύσης που να μην περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ενώ το 38,5% προτιμά μία συμβιβαστική λύση ενός σύνθετου ονόματος. Εξάλλου, το 4% των ερωτηθέντων συμφωνούν με λύση με οποιαδήποτε ονομασία.
Πάντως, το 53,4% των πολιτών θεωρούν πως δεν θα καταλήξουμε τελικά σε συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, έναντι ενός 35,9% που θεωρούν πως θα υπάρξει συμφωνία.
Μάλιστα, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το αν είναι καλύτερο να μη βρεθεί λύση και να αναβληθεί για το μέλλον η διαδικασία (46,8%) ή να βρεθεί λύση με σύνθετη ονομασία (44,9%).
Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες δηλώνουν υπέρ των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό (52,5%), ενώ κατά των συλλαλητηρίων τάσσεται το 27,7%.
Οι πολίτες κρίνουν επίσης αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης (64,1%) και προσωπικά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά (63%) στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.