Εκτιμά ότι οι χαμηλοί τόνοι των Βρυξελλών για την υπόθεση Σκριπάλ οφείλονται στην Αθήνα
Για πίεση της Αθήνας ώστε να μετριαστεί ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ στη Μεγάλη Βρετανία κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η DW.
Όπως αναφέρεται, ο γερμανικός Τύπος καταγράφει τη δήλωση στήριξης στη Μεγάλη Βρετανία με την κοινή ανακοίνωση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για την υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σαλισπέρι. Οι γερμανοί αρθρογράφοι σημειώνουν ωστόσο, ότι η ΕΕ δεν διατυπώνει σαφείς κατηγορίες κατά της Μόσχας και κάνουν λόγο για «αντιρρήσεις της Ελλάδας», οι οποίες φέρονται να οδήγησαν στη χρήση ηπιότερης γλώσσας στην ευρωπαϊκή ανακοίνωση.
«Η ΕΕ δεν προβαίνει σε ξεκάθαρη επίρριψη ευθυνών», γράφει για το θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης στην ηλεκτρονική της έκδοση, «σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, αναφέρεται μόνο ότι η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την εκτίμηση της Μ. Βρετανίας, ότι η Ρωσία είναι κατά πάσα πιθανότητα υπεύθυνη για την επίθεση. Μια αιτία για τη συγκριτικά συγκρατημένη διατύπωση στο κείμενο θεωρείται ότι ήταν αντιρρήσεις της Ελλάδας».
Η FAZ υπενθυμίζει, ότι «η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν υπογράψει μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Πέμπτη μια σαφώς πιο προχωρημένη ανακοίνωση».
«Ρωγμές στο δυτικό μέτωπο»
«Η ΕΕ διστάζει να επιρρίψει κατηγορίες εναντίον της Μόσχας», σημειώνει για το ίδιο θέμα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, συμπληρώνοντας ότι προπάντων «η Αθήνα ζητεί σαφείς αποδείξεις (σ.σ. για τη ρωσική υπαιτιότητα)». Η εφημερίδα του Μονάχου παραθέτει επίσης δήλωση της αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, η οποία επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι σε πρώτη φάση «η διαλεύκανση» της υπόθεσης.
Η SZ σχολιάζει ότι «στο δυτικό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σαλισμπέρι εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές». Ο γερμανός αρθρογράφος αναφέρει, ότι κατόπιν ενεργειών της Ελλάδας «η ανακοίνωση της ΕΕ μετριάστηκε. Αρχικά επρόκειτο να ασκηθεί κριτική στη ρωσική άρνηση 'να ανταποκριθεί σε νόμιμα αιτήματα της βρετανικής κυβέρνησης'».
Η Welt γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση, ότι «η ανακοίνωση περί ρωσικής ευθύνης προφανώς μετριάστηκε έπειτα από πιέσεις της Αθήνας». Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι τελικά η Ελλάδα αναγνώρισε πιθανή ευθύνη της Ρωσίας» και σχολιάζει ότι «η υπό αριστερή ηγεσία κυβέρνηση στην Αθήνα έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ μιας χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας για το θέμα της διένεξης στην Ουκρανία».
«Ο αγαπημένος ολιγάρχης του Τσίπρα»
Στα πρόσφατα έκτροπα με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη επανέρχεται η Tageszeitung. Η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου στέκεται στις επαφές του ιδιοκτήτη της θεσσαλονικιώτικης ομάδας με την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι «ο πιστολέρο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι ο μόνος ολιχάρχης που εμπλέκεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Για τον ΠΑΟΚ και το σύνολο του πρωταθλήματος είναι απαραίτητος».
Ο ανταποκριτής της TAZ υπενθυμίζει την έφοδο του ένοπλου Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας στο ντέρμπι ΠΑΟΚ–ΑΕΚ και τις απειλές της FIFA για ποδοσφαιρικό Grexit, ενώ προβαίνει στην εκτίμηση, ότι παρά τα όσα συνέβησαν, «ο Σαββίδης θα παραμείνει πιστός στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, «το ότι ο Σαββίδης είναι σχεδόν απόλυτα απαραίτητος για το ελληνικό ποδόσφαιρο, οφείλεται και στο γεγονός, ότι δύο από τις εταιρείες του, η Σουρωτή και το Μακεδονία Παλλάς (…) είναι βασικοί χορηγοί της Super League και πληρώνουν πέντε εκατομμύρια ευρώ για την τρέχουσα και την επόμενη σαιζόν. Οι μικρότερες ομάδες εξαρτώνται επομένως εμμέσως και αυτές από τον Σαββίδη».
Η TAZ σχολιάζει, ότι «χωρίς ολιγάρχες ούτως η άλλως δεν λειτουργεί τίποτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο» και αναφέρει τα παραδείγματα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό, του Δημήτρη Μελισσανίδη στην ΑΕΚ και του Γιάννη Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό. Ο ανταποκριτής τονίζει, ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει καταφέρει να αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τα κακώς κείμενα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και σχολιάζει μάλιστα, ότι «ο Σαββίδης που έγινε τώρα γνωστός ως ήρωας με το περίστροφο είναι μάλιστα κάτι σαν αγαπημένος ολιγάρχης του Τσίπρα. (…) Δημοσίως ο Τσίπρας μπορεί να έχει αποστασιοποιηθεί από τον πιστολέρο, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν θέλει να προβεί σε ρήξη με τον Σαββίδη και μαζί με αυτόν και με τους κατ' εκτίμηση ένα εκατομμύριο υποστηρικτές του ΠΑΟΚ», σχολιάζει η Tageszeitung.