Τι 1,75 δισ., τι 3,25 δισ…. στο τέλος θα μας ψήσει ο Ήλιος

Μπορεί να ζήσουμε 1,75 δισεκατομμύρια χρόνια, μπορεί να ζήσουμε και 3,25 δισεκατομμύρια αλλά το τέλος θα έρθει και είναι αναπόφευκτο: θα μας ψήσει ο Ήλιος, μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη μας.

Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνει εκ νέου μια βρετανική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό αστροβιολογίας "Astrobiology".

Οι μελετητές λοιπόν γράφουν ότι είναι αναπόφευκτο ένα καθολικό ολοκαύτωμα του πλανήτη μας: ο ολοένα πιο καυτός Ήλιος θα εξατμίσει κάθε σταγόνα νερού και θα ψήσει κάθε ζωντανό οργανισμό. Η Γη μας θα συνεχίσει να φιλοξενεί ζωή - όχι κατ' ανάγκη ανθρώπινη βέβαια- ακόμη και για 3,25 δισ. χρόνια από σήμερα.

Οι τελευταίοι οργανισμοί που θα πεθάνουν πάνω στη Γη, η οποία θα βράζει, θα είναι μάλλον μερικά σκληροτράχηλα μικρόβια, εκτός και αν οι άνθρωποι έως τότε έχουν μεταμορφωθεί σε ένα ακόμα πιο ανθεκτικό είδος.

Οι Βρετανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι η Γη μπορεί να παραμείνει στην φιλόξενη και κατοικήσιμη ζώνη του ηλιακού της συστήματος το πολύ έως 7,79 δισεκατομμύρια χρόνια. Η Γη έχει ήδη ηλικία περίπου 4,54 δισεκατομμυρίων ετών και η ζωή με την μορφή πολύ απλών κυττάρων εμφανίστηκε πριν από μάλλον τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια (ή και νωρίτερα).