“Διάφανο” σαλιγκάρι ανακαλύφθηκε σε βάθος 980 μέτρων

Ένα νέο είδος σαλιγκαριού, με διάφανο κέλυφος, ανακαλύφθηκε στην σπηλιά Lukina Jama Trojama στην Κροατία, σε βάθος 980 μέτρων.

Πρόκειται για ένα νέο είδος μαλακίων,  με κέλυφος όπως ένα μικρό γυάλινο ποτήρι και ανακαλύφθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης, καθώς και της Βιοσπηλαιολογικής Κοινωνίας της Κροατίας. 

Το σαλιγκάρι, που ανήκει στο γένος Zospeum Tholussum, ζει μόνο σε σκοτεινές και υπόγειες σπηλιές και θεωρείται ότι έχει χάσει τον οπτικό προσανατολισμό του.

Επίσης, όλα τα γνωστά είδη του γένους Zospeum έχουν περιορισμένη ικανότητα κίνησης.

Το σαλιγκάρι βρέθηκε στο εντυπωσιακό βάθος των 980 μέτρων, σε ένα θάλαμο γεμάτο βράχους και άμμο, και ήταν το μοναδικό που εντοπισαν η επιστήμονες μέσα στο σύστημα των σπηλαίων της Lukina Jama Trojama.

 Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η διασπορά των σαλιγκαριών αυτών- που δεν βλέπουν ούτε κινούνται-  επιτυγχάνεται με παθητική μεταφορά μέσω του νερού ή μεγαλύτερων θηλαστικών.

 

Η Lukina Jama-Trojama είναι το βαθύτερο σύστημα σπηλαίων στην Κροατία (1392 μέτρα) και "διαθέτει" τρία μικροκλιματικά στρώματα:

Η είσοδος είναι "στρωμένη" με πάγο και θερμοκρασία περίπου 1 βαθμό Κελσίου, το δεύτερο τμήμα της έχει θερμοκρασία μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου και το τρίτο και πιο βαθύ, θερμοκρασία μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου.

Οι ασυνήθιστες συνθήκες διαβίωσης καθιστούν τη σπηλιά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τους επιστήμονες.