Ανακαλύφθηκε καρχαρίας που δεν κολυμπάει, περπατάει!

Ένα νέο, ιδιαίτερο είδος καρχαρία ανακάλυψαν επιστήμονες στις θάλασσες της Ινδονησίας: Το θηλαστικό,  σε αντίθεση με παρόμοια είδη – τον λευκό και τον καρχαρία-τίγρη - δεν κολυμπά, αλλά περπατά στον πυθμένα της θάλασσας με τα πλατιά του πτερύγια.

Οι ασυνήθιστοι αυτοί καρχαρίες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2008 στα ανοιχτά του νησιού Χαλμαχέρα, δυτικότερα της Νέας Γουινέας και πρόσφατα το νέο είδος ονομάστηκε Hemiscyllium Halmahera. 

Αν και ονομάζονται καρχαρίες, τα θαλάσσια αυτά όντα ελάχιστα μοιάζουν με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας οι περισσότεροι. Η ιδιαίτερη ανατομία της ουράς του, τους επιτρέπει  να εξερευνούν τα στενά περάσματα ανάμεσα στα βράχια έρποντας σε αναζήτηση τροφής και η ικανότητα να περπατούν στο βυθό, τους επιτρέπει να πλησιάζουν αθέατα το θύμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καρχαρίες-περιπατητές δεν είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, καθώς δεν κολυμπούν και δεν μπορούν να επιτεθούν. Γι΄αυτό και η ινδονησιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το νέο είδος ως πόλο έλξης για τον καταδυτικό τουρισμό στην περιοχή.