Στη Χιλή δηλητηριάζουν τους κόνδορες

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής προσπαθούν να βρουν τι προκάλεσε τη μαζική δηλητηριάσει   τουλάχιστον 20 κονδόρων στην οροσειρά των Άνδεων,  μεταξύ της Χιλής και της Αργεντινής.

Περισσότερα από 20 από τα απειλούμενα αυτά πτηνά, με άνοιγμα φτερών έως 3 μέτρα, βρέθηκαν λιπόθυμα κοντά στην πόλη Los Andes, περίπου 80χλμ ανατολικά της πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο.

Δύο κόνδορες βρέθηκαν νεκροί από ντόπιους , αλλά 18 από αυτούς έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν σε  κλινική όπου μεταφέρθηκαν.  Οι αρχές υποψιάζονται ότι τα πτηνά δηλητηριάστηκαν αφού έφαγαν άλλα  δηλητηριασμένα ζώα, όπως αλεπού ή πούμα.

 

Μάλιστα, σε δύο αλεπούδες που βρέθηκαν επίσης νεκρές στο ίδιο σημείο, βρέθηκαν στον οργανισμό τους μεγάλες ποσότητες "φωσφορικών ενώσεων". Αυτή η χημική ένωση μπορεί να βρεθεί σε ζιζανιοκτόνα και  χρησιμοποιείται ως δηλητήριο για να σκοτώσει τα ζώα θεωρούνται παράσιτα και μπορεί να περάσει από την φύση στην τροφική αλυσίδα των ζώων.

Ο κόνδορας ζει κατά σμήνη κυρίως στις Άνδεις της Ν Αμερικής. Μοιάζει πολύ με τους γύπες της Ευρώπης, είναι πτωματοφάγος,  έχει ύψος πολύ περισσότερο από 1 μέτρο και θεωρείται το μεγαλύτερο πουλί της Αμερικής και σύμβουλο της περιοχής.

Εξαιτίας της μεγάλης δύναμης και της ξεχωριστής μεγαλοπρέπειας του, ο κόνδορας των Άνδεων έχει θεοποιηθεί από τους Ινδιάνους και ιδιαίτερα από τους ιθαγενείς του Περού (Ίνκας), που τον θεωρούσαν θεό του αέρα και βασιλιά των ουρανών. Ακόμα και σήμερα τον απεικονίζουν στους θυρεούς, στις σημαίες και πάνω στα όπλα τους.