Τα πάνω κάτω στις διατροφικές συνήθειες αλλά και τις περιόδους αναπαραγωγής των θαλάσσιων ειδών φέρνει η θέρμανση των ωκεανών της Γης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη εξωθούνται σε αναγκαστική γεωγραφική μετακίνηση προς ψυχρότερα νερά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεταβολές αυτές είναι ίδιες ή και μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες που υποχρεώνονται να κάνουν τα ζώα στην ξηρά λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.
Οι επιφανείς ερευνητές από 17 ερευνητικά ινστιτούτα πολλών χωρών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Climate Change", επισήμαναν ότι το "μέτωπο" ορισμένων θαλάσσιων ειδών (φυτοπλαγκτό, ζωοπλαγκτό, ψάρια, κοράλια κ.α.), υπό την πίεση της σταδιακής υπερθέρμανσης των υδάτων, μετακινείται προς τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο με μέση ταχύτητα 72 χιλιομέτρων ανά δεκαετία, πολύ ταχύτερα από την αντίστοιχη μετακίνηση των ζώων της ξηράς προς τους δύο Πόλους, η οποία γίνεται με μέσο ρυθμό μόνο έξι χιλιομέτρων ανά δεκαετία. Μάλιστα αυτή η μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα μετανάστευσης συμβαίνει παρόλο που οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των θαλασσών αυξάνονται τρεις φορές πιο αργά σε σχέση με τις θερμοκρασίες στην ξηρά.
Οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 1.735 αλλαγές στη θαλάσσια ζωή στο διάστημα παρατηρήσεων περίπου 40 ετών και βρήκαν ότι το 81% από αυτές τις αλλαγές σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.