Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει μια ουρά που κουνιέται. Η πραγματική όμως χαρά του σκύλου δεν κρύβεται εκεί, αλλά στο πρόσωπό του. Μια γιαπωνέζικη μελέτη έδειξε πρόσφατα πως όταν ο σκύλος βλέπει το αφεντικό του, ανασηκώνει το αριστερό του φρύδι.
Αντίθετα, αντικρίζοντας ξένους ή αντικείμενα που του προκαλούν φόβο, το αυτί του συσπάται. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ειδικές κάμερες υψηλής ταχύτητας, προκειμένου να καταγράψουν τις αντιδράσεις των σκύλων σε διαφορετικές περιστάσεις. Διάφορες ράτσες σκύλων τοποθετήθηκαν πίσω από μια μαύρη κουρτίνα. Στη συνέχεια, κινηματογραφήθηκαν οι αντιδράσεις τους όταν οι κουρτίνες άνοιγαν αποκαλύπτοντας το αφεντικό τους, ή όταν εμφανιζόταν κάποιος ξένος. Στα πρόσωπά τους είχαν εντοπιστεί συγκεκριμένα σημεία, που μπορούσαν με ασφάλεια να καταδείξουν την οποιαδήποτε έκφραση. Μισό μόλις δευτερόλεπτο μετά την εμφάνιση του αφεντικού, τα σκυλάκια κουνούσαν το αριστερό τους φρύδι, ενώ μετά την εμφάνιση κάποιου αγνώστου, κουνούσαν το αριστερό τους αυτί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιλογή του συγκεκριμένου μέρους του σώματος θα πρέπει να είναι ενδεικτική. Τα αυτιά των σκύλων είναι κατεξοχήν τρόπος ακούσιας εκδήλωσης συναισθημάτων, ενώ η κίνηση του φρυδιού είναι μια προσπάθεια των τετράποδων να κοιτάξουν πιο έντονα τους ιδιοκτήτες τους και να εκφραστούν περισσότερο.
Αντιθέτως, στη θέα επικίνδυνων αντικειμένων που τα φόβιζαν, όπως ένα ψαλίδι, η αντίδραση μεταφερόταν στο άλλο άκρο του κεφαλιού, θέτοντας σε κίνηση το δεξί αυτί. Θεωρείται πως η έκφραση σε διαφορετικές πλευρές του προσώπου, αντικατοπτρίζει αντίστοιχη δραστηριότητα στα σημεία του εγκεφάλου που ελέγχουν τα συναισθήματα. Έτσι, η κίνηση στη δεξιά πλευρά συνδέεται με τη χαρά: στη θέα του αφεντικού τους, τα σκυλιά κουνάνε την ουρά προς τα δεξιά, ενώ στη θέα κάποιου ξένου προς τα αριστερά.
Γιατί όμως τότε κουνάνε το αριστερό τους φρύδι στους ιδιοκτήτες τους; Οι ερευνητές απαντούν πως ίσως αυτό αποτελεί ένδειξη μικτών συναισθημάτων, αφού ναι μεν χαίρονται που βλέπουν το αφεντικό τους αλλά λυπούνται που δεν τους επιτρέπουν να τρέξουν προς αυτό.