Υπεραλίευση βράχων στο Βενέτικο Κορώνης

Δεν είναι λίγες οι φορές, που κάποιος από εμάς έχει παρατηρήσει μία παραθαλάσσια περιοχή να δέχεται την “επίθεση” συμπολιτών μας, οι οποίοι μαζεύουν πέτρες ή βράχια από παραλίες ή νησίδες, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν είτε στην οικοδομή, είτε για να διακοσμήσουν το σπίτι τους, είτε για άλλους λόγους.

Το φαινόμενο αυτό έχει πλήξει και την περιοχή της Κορώνης, όπου επίδοξοι “ψαράδες” βράχων έχουν αποψιλώσει την περιοχή, αλλάζοντας τη μορφολογία του φυσικού τοπίου στη νήσο Βενέτικο.

Οι αλιείς αντιδρούν έντονα στην καταστροφή, που υφίσταται το φυσικό περιβάλλον, και υποστηρίζουν ότι αφανίζονται οι φωλιές των ψαριών, κάτι που θα αναστείλει την αναπαραγωγή τους και κατά συνέπεια θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον ιχθυολογικό πλούτο του Μεσσηνιακού Κόλπου.

Οι συγκεκριμένοι βράχοι μεταφέρονται στο ακρογιάλι της Αβίας, όπου κατασκευάζεται έργο για την αντιδιαβρωτική προστασία της ακτής. Για την αλίευση των βράχων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει χορηγήσει κανονικά άδεια σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ενώ έχει εγκρίνει και τη μελέτη των περιβαλλοντικών όρων. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν τηρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής μελέτης.