Το Ω-3 βάζει σε κίνδυνο τους καρχαρίες

Επικίνδυνη αποδεικνύεται για τους καρχαρίες των ωκεανών η αναζήτηση του συμπληρώματος ωμέγα-3, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το συκώτι τους είναι πολύ πλούσιο σε πολύτιμα για τον οργανισμό έλαια, που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής.

Το πρόβλημα είναι ότι τα είδη καρχαριών που ζουν σε μεγάλα βάθη αργούν να ωριμάσουν και ξεκινούν να αναπαράγονται στα 35 τους χρόνια.

Τις απειλές που προκύπτουν από το ανελέητο κυνήγι καρχαριών για το συκώτι τους έφερε στο προσκήνιο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oceana, που είναι υπεύθυνη για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στους ωκεανούς.

Μάλιστα για την αντιμετώπιση της κατάστασης η οργάνωση ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει στα κράτη μέλη την αγορά ελαίων από καρχαρίες που ζουν σε μεγάλα βάθη.

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Αμπερντίν, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Επιστημών της Βρετανίας δείχνει ότι τα έλαια των ψαριών προλαμβάνουν τα κινητικά προβλήματα στους ηλικιωμένους.

Ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα και για τα ζώα, καθώς όπως υποστηρίζουν παλαιότερες μελέτες, εκείνα που τρέφονται με τροφές πλούσιες σε ωμέγα – 3, αποκτούν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη.