Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Μεσογείου

Στη βόρεια ακτή της Κρήτης, θαλάσσιοι βιολόγοι αναζητούν τους κρυμμένους θησαυρούς της Μεσογείου. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών προσπαθούν να εντοπίσουν  μικροσκοπικά ζώα που ζουν στον βυθό της θάλασσας.

"Πολλοί επιστήμονες έχουν ερευνήσει την Μεσόγειο. Η ευρωπαϊκή θαλάσσια έρευνα ξεκίνησε από εδώ, όμως ακόμη και τώρα βρίσκουμε νέα είδη. Ο βυθός κρύβει μυστικά και εκείνος αποφασίζει πότε θα τα αποκαλύψει. Υπάρχουν όμως και άλλες θάλασσες που δεν έχουν ερευνηθεί σε βάθος. Οπότε αν δουλέψουμε συστηματικά, μπορεί να ανακαλύψουμε εκατομμύρια νέα είδη" υποστηρίζει στην κάμερα του Euronews η Σάρα Φολγουέτερ, υποψήφια διδάκτωρ και ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Η τελευταία ανακάλυψη των ερευνητών φέρει το όνομα φωτοσκώληκας. Πρόκειται για μικροσκοπικά, τριχωτά πλάσματα που αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικά στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Οι φωτοσκώληκες επιβιώνουν   ακόμη και σε θάλασσες που έχουν μολυνθεί από βαρέα μέταλλα.

Οι μεσογειακοί φωτοσκώληκες είναι γενετικά πανομοιότυποι με τους θαλάσσιους σκώληκες της  Καραϊβικής, όμως μορφολογικά έχουν πολλές διαφορές, γιαυτό οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν αν πρόκειται για ένα είδος ή όχι, μελετώντας  τα δείγματα χρησιμοποιώντας ειδικά  μικροσκόπια. Πρόκειται για μια αργή και επίπονη διαδικασία.

Οι επιστήμονες αξιοποίησαν ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο ταξινόμησης.

Ένας από τους φωτοσκώληκες τοποθετείται σε ένα ηλεκτρονικό τομογράφο. Η συσκευή λαμβάνει μια σειρά από x-ray εικόνες και τις μετατρέπει αυτόματα σε ένα λεπτομερές τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο του δείγματος.

Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να μετατραπούν οι ακτίνες x-ray σε μοντέλο 3D. Μόλις όμως ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι ερευνητές μπορούν ελεύθερα να εργαστούν πάνω στο αντίγραφο του φωτοσκώληκα.

Έτσι το πραγματικό, πολύτιμο δείγμα παραμένει άθικτο και ασφαλές.

"Αυτή η τεχνολογία δίνει στον επιστήμονα μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσει το ζώο σε οθόνη 3D. Η συμβατική ταξινόμηση φέρνει αποτελέσματα, αλλά απαιτεί νυστέρι. Οπότε αν και δεν έχουμε πρόθεση, τελικά  βλάπτουμε και δεν φροντίζουμε το ζώο που ανακαλύψαμε" υποστηρίζει η Σάρα Φολγουέτερ.

Η νέα μέθοδος ταξινόμησης των ειδών, είναι ένα σημαντικό  εργαλείο για τους ερευνητές που προσπαθούν να ανακαλύψουν τα άγνωστα είδη που ζουν στη Γη.