Κοράλια βρέθηκαν στις ρωσικές θάλασσες της Αρκτικής

Μία αναπάντεχη ανακάλυψη έκαναν οι Ρώσοι επιστήμονες οι οποίοι, κατά τη διάρκεια αποστολής με το επιστημονικό ερευνητικό σκάφος "Ακαντέμικ Λαβρέντιεφ" βρέθηκαν μπροστά σε μοναδικές κοινότητες θαλάσσιων κοραλλιών στο βυθό της θάλασσας του Οχότσκ.

Υποτίθεται ότι τίποτα παρόμοιο δεν υπάρχει στα νερά της παγωμένης αυτής θάλασσας και πηγή ζωής στάθηκε μια ισχυρή ροή μεθανίου.  
       

Οι οάσεις ζωής εντοπίζονται στο βόρειο τμήμα της θάλασσας του Οχότσκ κοντά στο νησί του Παραμουσίρ. "Η θάλασσα του Οχότσκ είναι γνωστή για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα των γεωλογικών διεργασιών εκεί παρατηρείται διαρροή του μεθανίου σε μορφή αερίων. Σε αυτά τα μέρη, τα οποία οι επιστήμονες τα ονομάζουν "σιπ" (από το αγγλικό seep – διαρρέω) υπάρχουν όλες αυτές οι κοινότητες, που μελετήσαμε κατά τη διάρκεια της αποστολής μας", είπε στη Φωνή της Ρωσίας,  ο βιολόγος επιστήμονας Βίκτορ Ίβιν:

Σε βάθος 780 μέτρων, από ρήγμα στο γήινο φλοιό πετάγεται μια στήλη φυσαλίδων μεθανίου ύψους περίπου 650 μέτρων. Το αέριο αυτό δημιουργεί γύρω του την κοινότητα των θαλάσσιων οργανισμών.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν ότι η ζωή στη Γη συνδέεται αποκλειστικά με την ενέργεια του Ήλιου. Όμως της δεκαετία του 1970 του περασμένου αιώνα ανακάλυψαν θαλάσσιους οργανισμούς, ανεξάρτητους από το ηλιακό φως, τα οποία λαμβάνουν την ενέργεια χάρη σε χημικές ενώσεις – του μεθανίου και του υδρόθειου.

Γύρω από τα "σιπ" αναπτύσσονται αποικίες βακτηρίων. Τα τελευταία τρέφονται με το μεθάνιο, αναπτύσσουν μια μεγάλη βιολογική μάζα, δηλαδή οργανική ουσία. Και γύρω από αυτές τις αποικίες των βακτηρίων δημιουργούνται κοινότητες οργανισμών, οι οποίοι τρέφονται με αυτή την οργανική ουσία, την οποία δημιούργησαν τα μεθανιότροφα βακτήρια.

Ωστόσο για τους ερευνητές αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι στο βυθό της θάλασσας του Οχότσκ χάρη στην ενέργεια του αερίου έχει αναπτυχθεί μια αποικία κοραλλιών. Συνήθως αυτά τα όντα ζουν σε ζεστές θάλασσες: στα τροπικά μέρη του Ειρηνικού, Ινδικού και Ατλαντικού ωκεανών.

Οι ωκεανολόγοι της Άπω Ανατολής με τη βοήθεια ενός υποβρύχιου ρομπότ με φωτογραφική και βίντεο κάμερες, εξοπλισμένου με ειδικά χειριστήρια, κατάφεραν να βιντεοσκοπήσουν και να συλλέξουν όχι μόνο τα κοράλλια, αλλά και άλλους μοναδικούς θαλάσσιους οργανισμούς.