Όταν τα ζώα…σεληνιάζονται!

Αν και οι πολυάριθμες νοητικές ασθένειες που συνδέονται με τη σελήνη παραμένουν μυθοπλασία, πολλές συμπεριφορές στα ζώα συνδέονται αποδεδειγμένα με τον κύκλο του φεγγαριού. Ορίστε έξι από τους πιο παράξενους τρόπους που το φεγγάρι επηρεάζει τη συμπεριφορά των ζώων.

Οι ασβοί γίνονται ντροπαλοί

Στο χάσιμο της σελήνης, οι ασβοί της Ευρώπης σηκώνουν το πόδι τους συχνότερα για την ούρηση, σε σχέση με τις νύχτες με πανσέληνο. Οι ασβοί κάνουν την κίνηση αυτή κυρίως όταν πρόκειται να ζευγαρώσουν. Οι επιστήμονες έχουν βρει πως οι ασβοί ζευγαρώνουν συχνότερα όταν δεν υπάρχει φεγγάρι, κυρίως επειδή το βαθύτερο σκοτάδι παρέχει μεγαλύτερη προστασία από νυκτόβια αρπακτικά. Όταν έχει πανσέληνο, οι ασβοί είναι ευκολότερος στόχος, και άρα ζευγαρώνουν σπανιότερα. Επομένως, η ντροπή τους αυτή είναι περισσότερο ένστικτο αυτοάμυνας.

 

Τα κοράλλια...ζωηρεύουν

Σε μια συγκεκριμένη φεγγαρόφωτη νύχτα το Δεκέμβριο, τα κοράλλια κοντά στην Αυστραλία συγχρονίζονται και εξαπολύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ωαρίων και σπέρματος του πλανήτη. Αν και για το φαινόμενο αυτό ευθύνονται αρκετοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι ερευνητές έχουν βρει ότι το φως της σελήνης παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς αυτό συμβαίνει πάντοτε σε νύχτες με πλήρες ή σχεδόν πλήρες φεγγάρι.

Συγχρονίζοντας το ζευγάρωμα, τα κοράλλια αυξάνουν τις πιθανότητες επαφής του επιπλέοντος σπέρματος με τα ωάρια και άρα της γονιμοποίησης. Εκατοντάδες είδη κοραλλιών δρουν έτσι σε όλο τον κόσμο, ωστόσο το φαινόμενο της Αυστραλίας είναι το εντυπωσιακότερο, καθώς είναι ορατό από την ακτή!

 

Τα κατοικίδια τραυματίζονται

Οι σκύλοι και οι γάτες τραυματίζονται συχνότερα τις νύχτες με πανσέληνο. Μια μελέτη βρήκε ότι το 23% των σκύλων και το 28% των γατών κατέφτασε στα επείγοντα των κτηνιατρείων τις νύχτες με μεγαλύτερο φεγγάρι. Οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να εξηγήσουν το γιατί, αλλά υπέθεσαν πως τα αυξημένα αυτά ποσοστά οφείλονται στο ότι τα κατοικίδια περνούν περισσότερο χρόνο έξω όταν η νύχτα έχει περισσότερο φως.

Τα σκαθάρια σκάβουν πιο μεγάλες τρύπες

Ορισμένα είδη σκαθαριών, ψάχνοντας για τροφή, αφήνουν φιδογυριστά ίχνη στο πέρασμά τους. Όταν βρουν το ιδανικό σημείο στο χώμα, σκάβουν τρύπες, όπου κάθονται και περιμένουν να πέσει το θύμα τους μέσα. Οι ερευνητές βρήκαν πως οι τρύπες αυτές είναι μεγαλύτερες τις νύχτες με πανσέληνο, κι αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι το θήραμά τους είναι πιο δραστήριο τις νύχτες αυτές, και άρα μια μεγαλύτερη τρύπα θα αποφέρει περισσότερη τροφή στα σκαθάρια.

Τα λιοντάρια κυνηγούν τη μέρα

Τα λιοντάρια κυνηγούν καλύτερα τη νύχτα, αλλά κάποιες φορές το κάνουν και τη μέρα, ειδικά όταν έχει προηγηθεί πανσέληνος. Οι έρευνες έδειξαν πως τα λιοντάρια καταναλώνουν λιγότερο φαγητό τις πιο φωτεινές νύχτες, κυρίως επειδή τα θύματά τους είναι λιγότερο δραστήρια τότε. Επομένως, για να αντισταθμίσουν τη σχετική απώλεια τροφής, κυνηγούν περισσότερο την επόμενη μέρα. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2011, έδειξε πως και οι επιθέσεις λιονταριών σε ανθρώπους είναι συχνότερες τις μέρες μετά από πανσέληνο.

 

Οι σκορπιοί γίνονται μπλε

Οι υπεριώδεις ακτίνες του σεληνόφωτος αντιδρούν με μια πρωτεΐνη των σκορπιών, η οποία τους κάνει να λάμπουν στο σκοτάδι. Επίσης, όσο πιο δυνατό είναι το φως της σελήνης, τόσο περισσότερο προσπαθούν να κρυφτούν, και οι σκορπιοί είναι λιγότερο δραστήριοι. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή τα θηράματά τους είναι περισσότερα τις σκοτεινές νύχτες, επομένως όταν το φως είναι δυνατό, οι σκορπιοί αποσύρονται από το προσκήνιο για να επανέλθουν δριμύτεροι στη νέα σελήνη.